Aktier: William Demant mistede topplacering på forårsgrøn dag

Den positive stemning bed sig fast i det danske aktiemarked tirsdag, der sluttede med grønne tal for de fleste af eliteaktierne.

Foto: Linda Kastrup

Dagens eneste C20-regnskab kom fra høreapparatsproducenten William Demant Holding, der fremlagde årsregnskab tirsdag morgen. Kort efter børsåbningen strøg selskabet til tops, men stigningen aftog i løbet af dagen.

Det danske C20 Cap-indeks lukkede 1,3 pct. højere i 1007,65. Det er første gang siden 1. februar, at eliteindekset ryger over 1000.

Ifølge Mikkel Duus-Hansen, aktieanalytiker i Spar Nord, var stigningen overraskende set i lyset af den negative vending på det amerikanske marked mandag samt svage kinesiske nøgletal.

- Jeg tror, at de fleste havde ventet et fald tirsdag, men der var medvind. Det er nok forventningerne til centralbankmøderne i næste uge, der driver stigningen. Efter svage nøgletal og svag inflation i Europa forventer investorerne formentlig i endnu højere grad, at centralbankerne - herunder Den Europæiske Centralbank - kommer på banen med mere stimuli, siger han til Ritzau Finans.

WILLIAM DEMANT FULGTE MARKEDET

William Demant præsenterede lovende forventninger til 2016 - og samtidig lancerede selskabet et nyt produkt. Selskabet er klar med en produktplatform baseret på den trådløse teknologi 2,4 GHz i slutningen af andet kvartal. Dermed er vejen banet for lanceringen af selskabets længe ventede dual chip-høreapparat, der bygger på den trådløse teknologi, og som selskabet allerede sidste år afslørede, at det ville lancere i løbet af 2016. Aktien endte dog med en plads i midten af eliteindekset med en stigning på 1,3 pct. til 605 kr.

- Regnskabet var i store træk på linje med det, analytikerne estimerede, og den bevæger sig nu i takt med markedet, siger Mikkel Duus-Hansen.

Chr. Hansen Holding og Tryg endte i toppen med stigninger på henholdsvis 2,2 pct. til 433,20 kr. og 2,4 pct. til 128,40 kr.

Mærsk-aktierne placerede sig i bunden af indekset sammen med GN Store Nord, uden selskabsspecifikke nyheder til at forklare dykket i aktierne.

- De har haft pæn medvind i nogle dage, og så er der måske nogle, der tager gevinsterne. Men der er ikke nogen konkrete nyheder, og umiddelbart er der ikke nogen forklaring på top og bund i dag, siger Mikkel Duus-Hansen.

Mærsk B-aktie falder 0,7 pct. til 8975 kr. og GN Store Nord-aktien falder 0,5 pct. til 136,80 kr.

Carlsberg rettede sig ud efter et fald fra morgenstunden. Bryggerikoncernen fik nedjusteret anbefalingen af aktien af den schweiziske storbank UBS. Anbefalingen lyder nu på "sælg" fra tidligere "neutral", skriver Bloomberg News. Bryggeri-aktien steg dog alligevel med 1,1 pct. til 600 kr.

SAS STEG PÅ OPGIVET KARTELSAG

Luftfartsselskabet SAS kunne glæde sig over, at EU-Kommissionen gav sig i en kartelsag mod SAS Cargo, der vil få en bøde på 70,2 mio. euro retur fra myndighederne i andet kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16. Det meddelte selskabet efter børslukningen mandag.

SAS stiger med 6,6 pct. 19,50 kr.

Københavns Lufthavne var også klar med regnskab tirsdag formiddag, og selskabet forventer en pæn resultatfremgang i 2016. I 2015 satte selskabet passagerrekord for femte år i træk, og aktien steg 1 pct. til 3734 kr.

Royal Unibrew, der først kom med regnskab efter børslukketid, faldt med 0,7 pct. til 280,70 kr.

VESTAS KØBTE SERVICEUDBYDER

Vestas endte tirsdag 1,7 pct. højere til 472,80 kr. efter at have fået løftet kursmålet til 470 kr. fra 450 kr. af storbanken HSBC. Anbefalingen er uændret "hold".

Vestas har i øvrigt gennemført købet af den tyske serviceudbyder Availon, efter at de nødvendige godkendelser fra alle relevante myndigheder er indhentet. Det oplyste selskabet i en meddelelse tirsdag morgen. Selskabet kunne senere på dagen også fortælle om en ordre i Norge på 52 megawatt.

ONXEO SATTE VALIDIVE PÅ HOLD

Onxeo steg tirsdag 2,8 pct. til 22 kr., efter at selskabet har købt det lille privatejede biotekselskab DNA Therapeutics for 1,7 mio. euro i aktier. Desuden oplyste selskabet, at det har sat udviklingen af Validive på hold, indtil der er fundet en partner.

Dantherm forlængede desuden en optionsaftale om frasalget af forretningssegmentet Telecom til 9. marts 2016. Samtidig udskød selskabet offentliggørelsen af sit årsregnskab for 2015 til 29. marts fra 18. marts.

Dantherm 2,3 pct. til 4,05 kr.