Aktier: Washington-uro og centralbankmøde bag kursfald

Igen var det uroen omkring præsident Donald Trump og hele den politiske usikkerhed i Washington, der afholdte investorerne fra at tage ny initiativer. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

De amerikanske aktier sluttede i negativt territorium for anden dag i træk torsdag, og igen var det uroen omkring præsident Donald Trump og hele den politiske usikkerhed i Washington, der - sammen med det forestående centralbankmøde i Jackson Hole, Wyoming - afholdte investorerne fra at tage ny initiativer.

Omsætningen var lidt højere end onsdag, men dog stadig en del under normalen.

S&P 500-indekset sluttede med et minus på godt 0,2 pct. til 2438,97. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et tab på 0,1 pct. i 21.783,40, mens Nasdaq-indekset endte dagen med et fald på 0,1 pct. til 6271,33.

CBOE-volatilitetsindekset, der er et barometer for Wall Streets nervøsitet, endte på stor set samme niveau som dagen før.

Fredag morgen har investorernes indstilling ændret sig til det bedre. De amerikanske futures handles med stigninger på 0,1 pct.

Centralbankmødet i Jackson Hole byder fredag på indlæg af Federal Reserves topchef, Janet Yellen, og Den Europæiske Centralbankchef, Mario Draghi. Deres taler vil blive vendt og drejet for indikationer om, hvilken vej de pengepolitiske vinde blæser, men ingen af de to ventes for alvor at komme med nye informationer.

Centralbankmødet bliver en kærkommen afvigelse fra de sidste to uger, hvor aktiemarkedet har været styret af geopolitik, kaos i Washington og ikke mindst præsident Donald Trumps kontroversielle kommentarer.

Senest har Trump valgt at indlede en ny verbal infight med de republikanske partifæller, hvis støtte han har brug for til at få sin politiske dagsorden igennem. Trump hævder, at kongressen kunne have undgået "rodet" med at hæve USA's gældsloft, hvis de havde lyttet til hans råd.

»Det er de historier, der spiller ud i Washington i disse dage, der til en vis grad påvirker markedet. Kan præsidenten få succes med den overordnede Washington-dagsorden, hvad enten det er gældsloftet eller skattereformen?«

»Indtil videre ser det ikke ud til at blive enkelt. På den anden side er der virkelig behov for gennemføre nogle skattereformer for at hjælpe den bredere økonomi,« siger chefinvestor Phil Blancato fra Ladenberg Thalmann Asset Management i New York til Reuters.

De seneste økonomiske data maler fortsat et langt fra entydigt billede. Antallet af amerikanere, der indgav ansøgning om arbejdsløshedsunderstøttelse, steg mindre end forventet i sidste uge, mens boligsalget uventet faldt i juli til det laveste niveau i år.

STOR OVERVÆGT AF NEGATIVE SEGMENTER

Investorernes indstilling var ikke til at tage fejl af. 10 af de 11 undergrupper i S&P 500-indekset lukkede i negativt territorium med dagligvare-sektoren som dagens suverænt største negative islæt.

Undergruppen lukkede med et minus på 1,3 pct. trukket ned af blandt andet et fald på 9,5 pct. i J.M. Smucker efter skuffende resultater og nedjustering af årsprognosen.

Samtidig vægtede Amazons køb af Whole Foods Market, der ventes at falde på plads mandag, efter at en antitrustgodkendelse er kommet i hus fra de amerikanske myndigheder. Det gav fald i dagligvarekoncerner som Kroger Co. på godt 8 pct., mens Wal-Mart dykkede over 2 pct.

/ritzau/FINANS