Aktier: Wall Streets skuffelse over Trump-fiasko lagde sig

De amerikanske aktier faldt en anelse mandag, men slet ikke i den størrelsesorden, der var lagt op til fra start, efter præsident Donald Trumps fiasko med at tilbagerulle Obamacare og i stedet få vedtaget sin egen sundhedsreform sent fredag.

Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuffelsen over Trumps manglende opbakning i egne rækker gav fra start kursfald på op mod 1 pct., men nogle analytikere vurderer, at sundhedsfiaskoen vil bane vejen for en hurtigere proces gennem Kongressen for forslaget om en skattereform.

S&P 500-indekset sluttede med et minus på godt 0,1 pct. til 2341,59. Dow Jones-indekset faldt godt 0,2 pct. til 20.550,98, mens Nasdaq-papirerne modsat steg 0,2 pct. til 5840,39.

»En velovervejet skattereform gennemført hurtigt vil være en stor stimulans for indtjeningen og for markedet. Ideen er, at et skatteforslag vil komme langt hurtigere, end det ville, hvis sundhedsreformen var passeret glat igennem. Jeg tror, at investorerne ser det som en grund til at hænge på og købe mere,« siger chefstrateg Peter Tuz fra Chase Investment Counsel i Virginia til Reuters.

Republikaneren Chris Collins, der er en af Trumps tætte allierede, sagde i sidste uge, at hvis forslaget af en eller anden grund ikke blev vedtaget, vil regeringen blot gå videre med andre dele af Trumps dagsorden som eksempelvis en skattereform.

Tirsdag morgen er investorerne fortsat let positive. De asiatiske aktiemarkeder ligger med pæne plusser i især Tokyo. De amerikanske futures handles samtidig op mod 0,2 pct. højere.

Sundhedssektoren blev dagens vinder

Sundhedssektoren fik mandag vendt fredagens status som bundskraber til topscorer i S&P 500-indekset.

Sektoren var i centrum på grund af det tilbagetrukne lovforslag fra Donald Trump, og fredagens fald på 0,4 pct. blev neutraliseret af en tilsvarende stigning på 0,4 pct. mandag.

Der var også plusser til råvaresektoren, hvilket dog til dels var af teknisk karakter, idet råvareprisernes stigning skal ses på baggrund af en svækkelse af den amerikanske dollar, der er afregningsvaluta for langt de fleste internationalt handlede råmaterialer. Sektoren steg 0,3 pct.

I bund lå telesektoren og ejendomsaktierne med fald på henholdsvis 0,7 pct. og 0,6 pct. godt fulgt på vej af finanspapirerne, der i kraft af faldende renter måtte inkassere en øretæve på 0,5 pct.

Især investeringsbankerne tog mod med et hug til Goldman Sachs på 1,3 pct., mens Morgan Stanley blev sendt til tælling med et dyk på 2,1 pct.

Blandt virksomheds-nyheder var der positive købs-anbefalinger til selskabet bag Snapchat - Snap - fra adskillige af introduktionsbankerne ved den nylige børsintroduktion. Snap-aktien steg 4,8 pct.

På selskabsfronten fik fusionen mellem de to amerikanske kemigiganter Dow Chemical og Dupont EU-Kommissionens godkendelse. Fusionen skaber en gigant med en markedsværdi på 140 mia. dollar, selv om fusionen er betinget af frasalg af store dele af Duponts globale pesticidvirksomhed. Dow Chemical steg 1,5 pct., mens Dupont øgede med 1,2 pct.