Aktier: Wall Streets mismod vendte tilbage med fuld kraft

De amerikanske aktier faldt torsdag, og onsdagens optimisme fordampede som dug for solen, idet kursfaldene var i samme markante størrelse som onsdagens stigninger.

S&P 500-indekset, Dow Jones-indekset og Nasdaq-indekset er dykket. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Finans og energi var eneste positive sektorer, da investorerne igangsatte sidste del af en sektorrotation op til kvartalsafslutningen.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et tab på 0,9 pct. i 2419,70. Det tunge Dow Jones-indeks faldt knap 0,8 pct. og lukkede i 21.287,03, mens Nasdaq-indekset dykkede ikke mindre end 1,4 pct. til indeksværdien 6144,35.

En udpræget mangel på nye indikatorer både økonomisk og politisk har sat markedet i stå.

»De amerikanske aktier er steget og har ligget tæt på rekordterritorium i længere tid, men uden en høj grad af overbevisning i markedet. De har virkelig trådt vande, og uden en markant stimulans til at drive priserne højere op skal aktierne konsolidere sig. Og det er, hvad der sker i dag,« vurderer seniormarkedsstrateg Peter Kenny fra Global Markets Advisory Group i New York over for Reuters.

Fredag morgen ligger de asiatiske markeder med en generel negativ undertone. De amerikanske futures spejler udviklingen med fald i S&P på 0,1 pct. og i Nasdaq på op mod 0,3 pct.

Der var ellers positive data fra økonomisk side torsdag.

Væksten i den amerikanske økonomi faldt knap så kraftigt i første kvartal som oprindeligt anslået på grund af et uventet højt privatforbrug og en større eksportstigning end først antaget.

FINANS OG ENERGI I ENSOMT PARLØB

De seneste dages begejstring for finanspapirerne fortsatte. Bankernes rentefølsomhed gav sig udslag i positiv retning efter nye stigninger i de længere obligationsløbetider.

Den tiårige rente steg 5 basispoint i obligationsmarkedet, mens yderligere udvidelse af forskellen mellem de kortere- og længereløbende amerikanske statspapirer gav fornyet støtte til sektoren.

JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup og Wells Fargo steg 1,5-2,8 pct., mens hele sektoren blev løftet 0,7 pct.

Energisektoren var eneste anden positive undergruppe i S&P med en stigning på 0,1 pct. Oliepriserne fik støtte af en nedgang i den ugentlige amerikanske råolieproduktion, hvilket midlertidigt har lettet bekymringer om overproduktion.

I den modsatte ende af skalaen lå itsektoren, hvor investorerne genoptog den seneste tids storudsalg efter onsdagens positive rekyl.

Apple og Facebook faldt omkring 1,5 pct., Microsoft droppede 1,9 pct, og Googles moderselskab, Alphabet, dykkede 2,4 pct. og udslettede dermed mere end onsdagens midlertidige udvikling.

Efter børsslut offentliggjorde den amerikanske sportstøjgigant Nike et overskud på 0,60 dollar per aktie for det forskudte fjerde kvartal. Analytikernes bud lød på 0,50 af dollar per aktie ifølge en Reuters-undersøgelse.

Omsætningen beløb sig til 8,68 mia. dollar efter en stigning på 5,3 pct. og analytikernes bud på 8,63 mia. dollar.

Investorerne kvitterede med at sende Nike-aktien op med 7,8 pct. i eftermarkedet. Aktien faldt 0,4 pct. i den ordinære handel på Wall Street.

/ritzau/FINANS