Aktier: Wall Street vågner op i røde klæder før weekenden

Som ventet har de amerikanske aktiemarkeder lagt fra land med fald i fredagens handel, hvilket aktiefutures op til markedsstart også havde indikeret. Dermed fortsætter investorerne med at sælge ud af deres beholdninger, som de også gjorde torsdag.

Kort efter amerikansk markedsåbning falder S&P 500-indekset 0,5 pct., mens Dow Jones-indekset dropper 0,6 pct. Derudover tager teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq 100-indekset et fald på 0,4 pct. De foreløbige indeksfald er dog mindre end torsdagens, da de tre ledende indeks lukkede 1,4-1,5 pct. lavere.

Mens den røde pensel altså har været toneangivende på de amerikanske aktiemarkeder både torsdag og den foreløbige fredag, var der anderledes positiv stemning onsdag. Det fulgte efter rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Resultatet af mødet var blandt andet, at centralbanken for første gang i ni år hævede den toneangivende rente.

- Hvad vi ser i øjeblikket, er vel det, man kan kalde køb på rygtet og sælg på nyheden, påpeger Ross Yarrow, direktør for amerikanske aktier ved fondsmæglerselskabet Robert W. Baird & Co., til Bloomberg News.

- Federal Reserve hævede renten, og verden gik ikke under. Nu er der igen kommet fokus på alle de ting, som man bør være bekymret for i 2016. Der er ingen væsentlig grund for folk til at investere mellem nu og slutningen af året, tilføjer han.

Blandt de amerikanske selskaber er Blackberry kommet ud af årets tredje kvartal med et mindre tab, end analytikerne havde ventet. Telekommunikationsselskabets resultater i tredje kvartal har været hjulpet på vej af firmaets softwareomsætning, efter at koncernen har erhvervet sig selskabet Good Technology, skriver Bloomberg News.

I alt endte Blackberry i kvartalet med et tab på 3 cent per aktie. Til sammenligning var der ventet et tab på 14 cent per aktie.

Ved fredagens amerikanske børsåbning klapper investorerne i deres hænder og sender mobilselskabet op med 5,9 pct. til 8,26 dollar.

Der er torsdag efter dansk lukketid også kommet regnskab for tredje kvartal fra det amerikanske softwareselskab Red Hat. Det viste en fremgang på faktureringerne på 14,9 pct. sammenlignet med tilsvarende periode sidste år, oplyser Bloomberg News.

Væksten får Red Hat til at vente en indtjening per aktie på 1,86 dollar for året mod tidligere 1,85-1,87 dollar. Analytikernes forventninger er til sammenligning en indtjening per aktie på 1,85 dollar per aktie, viser data indsamlet af Bloomberg.

Aktien i Red Hat er fredag startet 5,6 pct. højere til 83,24 dollar.

Inden for energisektoren er flere selskaber ramt på grund af de fortsat lave oliepriser. Blandt nogle af dem, som må tage nogle kursklø i fredagens amerikanske handel, er sværvægterne Marathon Oil og Chevron, der falder henholdsvis 0,7 pct. til 12,69 dollar samt 1,1 pct. til 89,56 dollar.

/ritzau/FINANS

 

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk