Aktier: Wall Street rystede frygten af sig

De amerikanske aktiemarkeder rystede weekendens angreb i Paris af sig mandag.

Læs mere
Fold sammen

Sidste uges hårdest ramte aktier lå i front i mandagens marked med de store olieselskaber som drivkraft, og også forbrugeraktierne fulgte godt med. Bedst gik det dog fabrikanterne af militært isenkram, der blev dagens topscorere efter de tragiske begivenheder i Paris.

S&P 500-indekset sluttede mandag med et plus på 1,5 pct. i 2053,19. De tunge aktier i Dow Jones stegt 1,4 pct. til 17.483,01, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste stigning på 1,2 pct. i 4984,62.

- Vi har haft temmeligt store kursfald i de sidste to uger, og på grund af det har vi ikke har set så stor en negativ reaktion på tragedien, som vi kunne have fået, hvis den var sket for to uger siden, hvor markedet var op inden for en pct.s afstand af den seneste top. Så når man ser på, hvor markedet kom fra, har det i det mindste hjulpet på stabiliteten, siger markedsstrateg Frank Cappelleri fra Instinet LLC i New York til Bloomberg News.

Dagens eneste nøgletal var indekset over erhvervstilliden i New York-regionen - Empire State Manufacturing. Indekset landede på minus 10,74 i november mod minus 11,36 måneden før. Dermed udviklede tillidsindekset sig svagere end estimeret, idet analytikerne havde ventet et indeks på minus 6,35.

Mange investorer valgte dog at holde sig fra markedet, og det var så som så med omsætningen. New York Stock Exchange omsatte 650 mio. aktier, mens Nasdaq-børsens handel løb op i 1,6 mia. aktier.

Råvarebranchen lå i top med stigninger til olie-giganter som Exxon og Chevron på omkring 3 pct., og investorerne strømmede også mod aktierne i "defence"-segmentet med stigninger til Northrup Grumman og Lockheed Martin på mere end 3,5 pct.

Forbrugerrelaterede havde medvind med stigninger til Procter & Gamble og Wal-Mart Stores på 1,8 pct. og 2,6 pct. Wal-Mart fremlægger regnskab senere på ugen.

Værre gik det for de rejserelaterede aktier. Bekymringer om fald i rejseaktiviteten efter Paris-angrebene gav kursfald til American Airline på 1,5 pct., mens krydstogtskoncernen Carnival droppede 1,5 pct. og rejsewebsted Expedia lukkede med et minus på 2 pct.

Den amerikanske hotelkæde Marriott International oplyste før børsåbning om en akkvisition af Starwood Hotels & Resorts for 12,2 mia. dollar. Marriotts planer faldt i god jord, og aktien steg 1,4 pct.

Urban Outfitters, der bedst er kendt for salg af modetøj og finurlige husholdningsartikler, vil kaste sig over pizza-restauranter i Italien. Philadelphia-koncernen køber Vetri Familie Groups restaurant-kæde. De økonomiske aspekter er ikke oplyst, men investorernes reaktion var en begmand til Urban-aktien på 7,4 pct. i den ordinære handel, mens eftermarkedet sendte aktier 10 pct. ned.

Ud over Wal-Mart vil blandt andet Home Depot, Best Buy og Gap fremlægge regnskaber i ugen løb.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden tirsdag morgen med stigninger på 0,1-0,2 pct.