Aktier: Wall Street reagerede negativt på ECB

De amerikanske aktieinvestorer trak sig delvist tilbage fra markedet torsdag, hvor skuffelsen over udeblevne nye lempelser fra Den Europæiske Centralbank gav udslag i kursfald.

For uden nye "gratis penge" slipper dampen mod forventning ud af den kvantitative lempelses-ballon.

S&P 500-indekset lukkede med et minus på 0,2 pct. i 2181,30, og de tunge aktier i Dow Jones faldt knap 0,3 pct. til 18.479,91. Nasdaq-papirerne sluttede med dagens største fald på 0,5 pct. i 5259,48.

Omsætningen steg til godt 600 mio. aktier på New York Stock Exchange, hvilket dog er godt 12 pct. lavere end 20 dages glidende gennemsnit.

Wall Street-investorerne havde øjnene rettet mod Europa og ECB's topchefs, Mario Draghis, tale efter det pengepolitiske møde i Frankfurt. Og her var der ingen tegn på fremrykkede julegodter til markederne i form af et udvidet opkøbsprogram, men til gengæld en svada til de europæiske politikere om at få skabt vækstrammer gennem finanspolitiske tiltag - en politik, som især Tyskland har modsat sig i årevis.

- Beslutningen om at ikke udvide de kvantitative lempelser og nogle af Draghis andre kommentar bliver opfattet som tegn på opstramning. At lade pengepolitikken være uændret var lidt overraskende. Der er ingen katalysatorer til at bryde den høje ende af handelsintervallet, så derfor sælges der på nyheden, siger Michael Antonelli fra Robert W. Baird & Co. i Milwaukee til Bloomberg News.

Fra nøgletalsfronten viste 259.000 amerikanere sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var færre end ventet, idet et estimat indsamlet af Bloomberg News pegede på 265.000 nye ledige.

SYV SEKTORER I RØDT

Samlet var der stigninger i syv af de 11 sektorer i S&P 500-indekset. Bedst gik det energiaktierne, der efter overraskende og ganske dramatiske lagerreduktioner i lagerrapporterne fra såvel American Petroleum Industri som Department of Energy blev stærkt efterspurgt.

Olielagrene faldt henholdsvis 14,5 og 12,1 mio. tønder i sidste uge, mens forventningerne var en forøgelse på nogle få hundrede tusinde tønder. Storme i den Mexicanske Golf har forhindret tankskibe i at losse, mens reparationsarbejde på denne årstid også kan have indflydelse.

Chesapeake Energy steg næsten 14 pct., og Apache Corp. fik lagt godt 7 pct. oveni kursen.

Blandt de største tabere var it-sektoren, der sammen med ejendomsselskaberne dannede bundprop.

Apples produktpræsentation sent onsdag gav ikke anledning til investorjubel. It-giganten synes ikke længere at have samme innovationsforspring, som har retfærdiggjort den ekstra præmie, som kunderne må betale for produkterne - i hvert fald at dømme efter aktiemarkedet reaktion. Apple faldt 2,6 pct.

Blandt de andre store it-virksomheder faldt Microsoft og Facebook henholdsvis 0,4 pct. og 0,6 pct., mens IBM og Cisco droppede 1,6 pct. og 1 pct.

Fredag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder med en generel negativ undertone, mens de amerikanske futures ligger tæt på nul.