Aktier: Wall Street på vej mod nye højder

De amerikanske aktieinvestorer kom ud af hullerne på Wall Street fredag.

Læs mere
Fold sammen

Aktierne blev igen sendt mod højderne efter de kraftige udsving op til - og lige efter - det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Og mandag morgen handles de amerikanske aktiefutures fortsat med positive undertoner. S&P futures stiger 0,2 pct. i Asien.

Centralbankchef Janet Yellens kommentarer om eksport og konkurrence satte den markante styrkelse af den amerikanske dollar i centrum, og den efterfølgende svækkelse af den amerikanske valuta gav investorerne optimismen tilbage.

- Den nervøsitet, der var i markedet før Federal Reserves møde, er forsvundet, siger investeringsstrateg Kristina Hooper fra Allianz Global Investments i New York til Bloomberg News.

Fredag endte med en stigning i S&P 500-indekset på 0,9 pct., som sendte indekset op i 2108,10. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et plus på godt 0,9 pct. i 18.127,65, mens Nasdaq-indekset fik fredagens mindste stigning blandt de store indeks med en stigning på 0,7 pct. til 5026,42.

Dermed er indekset blot knap 6 punkter fra den hidtidige rekord fra 31. marts 2000, hvor det lukkede i 5132,52.

Omsætningen steg til det dobbelte af det normale niveau på New York Stock Exchange, hvor 1,3 mia. aktier fredag skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen var også langt højere end normalt med 2,6 mia. aktier i omsætning.

Dermed kan ugens udvikling gøres op til et plus i S&P på 2,7 pct., mens Dow Jones samlet er steget med 2,1 pct. Nasdaq-indeksets har givet det bedste ugentlige afkast med en stigning på 3,2 pct.

Selskabsmæssigt var fredagen forholdsvis stille. Blandt vinderne var Nike, der scorede en noget højere indtjening i regnskabsårets tredje kvartal end ventet af analytikerne. Aktien steg 3,7 pct.

Investorerne i den amerikanske juvelérkæde Tiffany & Co. måtte til gengæld se langt efter glitrende diamanter og glinsende opaler. Aktien dykkede 4 pct. efter et skuffende regnskab der blandt andet bød på et ventet indtjeningsfald i første kvartal på 30 pct.

Internethandelskoncernen Amazon fik lidt opmærksomhed, da der er opnået en officiel tilladelse til at teste flyvninger med droner, som selskabet agter at anvende i leveringskæden. Aktien steg 1,4 pct.

Fra det farmaceutiske segment var der store stigninger til Prothena og Biogen efter positive resultater fra forsøg med nye lægemidler.

Prothena har succes i de tidlig undersøgelsesstadier med et middel mod Parkinson, og Biogens eksperimentelle medicin mod Alzheimers har vist sig så positiv, at selskabet går direkte til de endelige test senere på året.

Prothena steg 32 pct., og Biogen lagde 9,8 pct. til aktiekursen.