Aktier: Wall Street lukkede tæt på dagens højeste niveau

De amerikanske aktiemarkeder lukkede nær dagens højeste niveau tirsdag, hvor investorerne kom stærkt tilbage på julemånedens første handelsdag trods et sæt halvsløje data fra fremstillingssektoren.

Foto: SPENCER PLATT.
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med et plus på 1,1 pct. til 2102,63, mens de tunge aktier i Dow Jones øgede knap 1 pct. til 17.888,35. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste stigning på 0,9 pct. til 5156,31.

- Der er en smule mere risikovillighed lige for tiden, fordi indeksene (for året) er uændrede, og porteføljeforvalterne er nødt til at fremvise afkast et eller andet sted fra. Der er kun fire uger tilbage, og de kan ikke gør det ved at købe obligationer, siger handelschef Ron Anari fra ICAP i New Jersey til Bloomberg News.

Tirsdagens økonomiske data gav ellers ikke speciel støtte til aktiemarkedet.

De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, faldt til 48,6 i november fra 50,1 måneden før. Konsensus blandt økonomerne var et indeks på 50,5. Prisindekset faldt samtidig til 35,5 fra 39,0. Her var ventet en stigning til 40,0.

Til gengæld steg anlægsinvesteringerne i oktober med 1,0 pct. i forhold til måneden før. Der var ventet en stigning på 0,6 pct.

Markedet kan nu se frem til ugens store markedspåvirkende begivenheder: Det pengepolitiske møde i ECB og Federal Reserve-chef Janet Yellens tale til Kongressen torsdag og fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport.

Arbejdsmarkedsrapporten ventes at vise uændret arbejdsløshed på 5,0 pct., mens der er lagt op til en jobskabelse på 200.000 uden for landsbruget.

Alle 10 hovedsegmenter i S&P 500 steg med sundhedspleje-, finans- og teknologiaktierne som de bedste, mens tele- og energiselskaberne sakkede bagud efter en noget blakket udvikling i oliepriserne.

Forsikringsselskaberne Aetna, Anthem og UnitedHealth Group steg over 3 pct., mens Eli Lilly lagde hele 5,4 pct. oveni kursen efter en opjustering af anbefalingen til "køb" fra den britiske storbank Barclays.

Finansaktier steg for tredje dag ud af fire med et plus til Morgan Stanley på 2,8 pct. efter oplysninger om en fremrykning af koncernens omkostningsbesparelser. JPMorgan Chase og Goldman Sachs Group steg henholdsvis 1,4 pct. og 1,6 pct.

Giga-tronics, der producerer tests og måleinstrumenter, har indgået en softwarelicensaftale med Lockheed Martin. Det behagede investorerne, der efterfølgende mere end fordoblede kursen på Giga-tronics aktien. Papiret steg godt 132 pct.

Joy Global, der beskæftiger sig med udstyr til mineindustrien, styrtdykkede, efter at investeringsbanken Bank of America/Merrill Lynch udgav en særdeles pessimistisk analyse. Udsigterne for markedet for de globale kul- og industrimetal-markeder er ifølge analytikerne "svagere end nogensinde før". Joy Global faldt over 13 pct. i løbet af dagen.

De amerikanske aktiefutures ligger ved seks-tiden onsdag morgen med yderst marginale stigninger.