Aktier: Wall Street klappede i takt med kineserne

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktieinvestorer åndede lettede op tirsdag. Det internationale stemningsbarometer var svinget over på "Smukt" efter den lange weekend, og selv de kinesiske aktiemarkeder viste sig fra den positive side efter knap så ringe eksportdata som frygtet.

Det trak først de asiatiske og siden de europæiske aktier op, hvilket smittede af på Wall Street fra morgenstunden.

S&P 500-indekset lukkede tirsdag med en stigning på 2,5 pct. til 1969,41. De tunge aktier i Dow Jones øgede 2,4 pct. til 16.492,68, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset lagde sig i selen med et plus på 2,7 pct. til 4811,93.

Omsætningen var tilbage på normalen med 800 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,7 mia. aktier.

- Nu, hvor det ser ud til at Kina ikke vil bryde yderligere sammen, får markedet det tabte tilbage fra fredag. Markedet blev ramt hårdt i fredags, fordi investorerne var bekymrede over Kina, siger kapitalstrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co i New York til Bloomberg News.

De knap så ringe som frygtet kinesiske eksportdata var suppleret af endog meget svage importtal, der peger kraftigt på nye stimuli fra de kinesiske myndigheders side.

- Når det gælder den kinesiske situation er investorerne enten positive og tror, at den kinesiske regering kan håndtere situation, og at alt vil vende tilbage til det normale, eller de er negative og mener, at den nedadgående spiral er startet, siger analytiker Pierre Mouton fra Notz, Stucki & Cie. i Genève til Bloomberg News.

Blandt de store virksomheder i det brede S&P-indeks lå Apple i spids med et plus på 2,6 pct. Onsdag opdaterer Apple udvikling og præsenterer nye produkter, hvor en Iphone 6s og 6s Plus er ventet foruden en iPad Pro.

Og med Apples vanlige iscenesættelse med jubel-råb fra de tilstedeværende klakører, vil koncernen stjæle en del opmærksomhed.

Men generelt gjorde teknologisektoren det godt tirsdag med hjælp fra blandt andre Google, Microsoft og Facebook, der steg henholdsvis 2,4 pct., 3,0 pct. og 1,4 pct.

Den største opmærksomhed tiltrak Teco Energi sig. Den canadiske energikæmpe Emera gav et bud til en værdi af 6,5 mia. dollar på det Florida-baserede selskab. Aktien lukkede 25 pct. højere.

Microchip Technology opjusterede forventningerne til omsætning og indtjening i indeværende regnskabskvartal, der løber frem til udgangen af september.Det faldt i god jord hos investorerne, der kvitterede med at sende aktien op med 9,4 pct.

General Electric fik EU's godkendelse til at købe dele af den franske Alstom-koncern, og tilladelsen blev fejret med en kursstigning for den amerikanske industrigigant på 4 pct.

Investorerne er så småt ved at gøre klar til næste uges pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, hvor højdepunktet bliver en beslutning om, hvorvidt renten skal hæves eller fastholdes endnu et stykke tid.

Onsdag morgen er de asiatiske aktiemarkeder startet med massive stigninger i Tokyo i eufori over, at de kinesiske markeder synes stabiliseret. Det smitter af i Kina, hvor begejstring over de store stigninger i Japan trækker børserne i Shanghai og Shenzhen op.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,5-0,7 pct. onsdag morgen.