Aktier: Wall Street holder vejret forud for Yellen-tale

Der er kun små ændringer i de ledende aktieindeks i USA onsdag, da markedet åbnede. Aktiehandlerne venter på en tale, som chefen for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Janet Yellen, holder senere onsdag aften dansk tid.

 

S&P 500 falder med 0,02 pct. i de første handler, Dow Jones falder med marginale 0,01 pct., mens Nasdaq ligger til et plus på 0,04 pct.

Ud over Yellen spejdes mod Frankfurt, hvor Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag afslører, om man sætter renten ned og sparker gang i seddelpressen.

- Der er en "vent-og-se"- holdning. Hvis Federal Reserve virkelig kommer til at forhøje renten, er vi nødt til at fordøje det først og derefter se, hvordan det går videre. I morgen er virkelig den store dag, hvor vi vil se, hvad Draghi (Mario Dragi, ECB-chef, red.) siger, og det vil have en enorm indvirkning på markedet, sagde aktiehandler Benno Galliker til Bloomberg News, inden markederne åbnede.

De amerikanske aktiemarkeder lukkede nær dagens højeste niveau tirsdag, hvor investorerne kom stærkt tilbage på julemånedens første handelsdag trods et sæt halvsløje data fra fremstillingssektoren. S&P 500-indekset steg tirsdag med 1,1 pct., de tunge aktier i Dow Jones steg med knap 1 pct., mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste stigning på 0,9 pct.

Og med en overstået amerikansk regnskabssæson, er det udtalelserne fra centralbankchefen, der for alvor kan rykke rundt på markederne.

Janet Yellen taler onsdag aften dansk tid i Economic Club of Washington, og investorerne vil være på udkig efter yderligere udtalelser om, at den første renteforhøjelse siden 2006 vil komme senere i denne måned.

Federal Reserve-medlemmet Dennis Lockhart sagde, inden markedet åbnede, at han går ind for at hæve renterne i denne måned, da der ikke er "drastiske" ændringer for de økonomiske udsigter.

Før kongetallet, som er antallet af nye job skabt udenfor landbruget, for amerikansk økonomi offentliggøres på fredag, kunne investorerne se på ADP's beskæftigelsesrapporten over det amerikanske jobmarked, der blev offentliggjort onsdag. Den viste en stigning på 217.000 job i november, hvilket var markant bedre end ventet.

ADP er en privat rapport, der bruges som en indikator for den officielle arbejdsmarkedsrapport, som udsendes fredag.

Senere onsdag vil også Federal Reserve-medlemmet John Williams tale. Oven i skal Yellen levere en redegørelse til den fælles økonomiske komité i Kongressen torsdag.

Ifølge Bloomberg er der 72 pct. sandsynlighed for, at Fed vil hæve renten 16. december. Men inden da er det ECB-chefen, Mario Draghi, der vil præge markederne.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk