Aktier: Wall Street følger op på positiv fredag med nye fald

Efter en positiv afslutning sidste uge har de amerikanske aktiemarkeder taget hul på den nye uge ved at falde en anelse. Op til mandagens åbning havde futures ellers indikeret marginale stigninger.

Ved mandagens handelsstart falder S&P 500-indekset 0,2 pct., og det samme er tilfældet for Dow Jones-indekset. Lidt mindre er kursfaldet for Nasdaq-indekset, der går tilbage med 0,1 pct.


Den let faldende indledning på denne uge følger i kølvandet på en fredag, der ellers blev indledt med kursfald og en vis tøven frem mod den vigtige rapport over det amerikanske arbejdsmarked i marts.


Rapporten viste sig imidlertid at overraske positivt på flere punkter. Det spredte efterfølgende optimisme i markedet, og på den måde kunne de amerikanske aktiemarkeder slutte sidste uge i positivt terræn.

Blandt de amerikanske selskaber dykker Alaska Airlines 4,9 pct., efter at flyselskabet i en meddelelse har oplyst, at det køber Virgin America for 4 mia. dollar, svarende til omkring 26,2 mia. kr.

Alaska Airlines fortæller, at Virgin Americas aktionærer vil modtage 57 dollar per aktie, og at handlen omfatter Virgin Americas gæld.


Den årlige omsætning anslås til at blive over 7 mia. dollar. Alaska Air forventer at opnå synergieffekter på 225 mio. dollar om året. Engangsomkostninger ved fusionen er anslået til at ligge på mellem 300 til 350 mio. dollar.

Tilsammen vil de to flyselskaber råde over omkring 280 fly med en gennemsnitlig alder på 8,5 år. De vil foretage omkring 1200 daglige afgange fra trafikknudepunkter såsom Seattle, San Francisco og Los Angeles.


I en anden del af transportsektoren stiger elbilproducenten Tesla 4,0 pct. Det følger efter skriverier om, at selskabet ser ud til at have fundet en ny supersællert. I hvert fald har firmaet allerede modtaget 276.000 ordrer på lavprisudgaven Model 3, der ventes at ramme butikkerne i 2017, skriver Financial Times.


Tesla oplever med den nye model større efterspørgsel end nogensinde før. Den kæmpemæssige ordre på mere end en kvart mia. biler er dobbelt så stor som det samlede antal Model S-biler solgt siden 2012, hvor Tesla introducerede luksusmodellen.

Hvis alle reservationerne forvandles til egentlige salg, vil Tesla stå til at indbringe i omegnen af 10 mia. dollar på den nye og billigere model, som i USA har en pris på 35.000 dollar, svarende til omkring 230.000 kr.


Tesla producerer på nuværende tidspunkt blot 50.000 biler om året, og direktør Elon Musk tweetede selv fredag, at den rekordstore ordre vil tvinge firmaet til at genoverveje produktionsprocessen.

/ritzau/FINANS