Aktier: Wall Street falder efter skuffende nøgletal

Wall Street åbner mandag i rødt efter skuffende tal på erhvervstilliden i New York-regionen, målt ved Empire State Manufacturing-indekset.

Indekset faldt overraskende i august til -14,92 fra 3,86 måneden før mod forventet 4,50.


Det er det laveste niveau siden april 2009. Og det er ikke noget, investorerne tager godt imod.


De amerikanske ledende indeks åbner i rødt. Efter 15 minutters handel er S&P 500 nede med 0,7 pct., Dow Jones falder med 0,8 pct. og Nasdaq ligger i et minus på 0,6 pct.


Empire Manufacturing er et månedligt indeks, der dækker over en rundspørge blandt producenter i New York-regionen. Deltagerne er udvalgt bredt geografisk i staten, bredt blandt mange industrier og forholder sig både til den nuværende og forventede situation.

Investorerne har et vågnet øje rettet på økonomiske nøgletal, der kan give et prej om, hvordan sundhedstilstanden er i amerikansk økonomi. Det prej er interessant for markedet, imens det med spænding afventer, hvad den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har tænkt sig at gøre med renten.

- Ethvert nøgletal, hvis det er slemt nok, kan skabe en nedadgående bevægelse, siger Randy Frederick, aktiechef hos på Charles Schwab Corp til Bloomberg News.

- Markedet har været nervøst, siden Kina devaluerede sin valuta. Vi har været i lidt af en tilbagetrækning, som synes at fortsætte, siger Randy Frederick.

Det næste, investorerne venter på, er referatet fra rentemødet i juli i Federal Reserve, som offentliggøres på onsdag. Her forventes det, at centralbanken er mere klar i mælet omkring en eventuel renteforhøjelse i september.

- Det her kan være den sidste uge med lave volumener på markederne, da de fleste investorer er begyndt at komme tilbage på arbejde efter ferien, siger John Plassard, senioranalytiker hos Mirabaud Securities LLP, til Bloomberg News.

- Mange investorer venter på, om Fed-referatet kan give brændstof til en renteforhøjelse i september, siger han.


Det er blandt andre den amerikanske oliegigant Chevron, der sætter retningen med et fald på 1,3 pct. efter, at det er blevet oplyst, at de australske skattemyndigheder vil undersøge koncernens overskud i landet, skriver Bloomberg News.

Også netværksproducenten Cisco Systems trækker ned, efter finanshuset Morgan Stanley har sænket anbefalingen for aktien til "ligevægt" fra "overvægt". Cisco falder med 1,5 pct.


I den anden retning trækker producenten af elbiler, Tesla, med en stigning på 4,2 pct. til 253,15 dollar. Morgan Stanley har hævet kursmålet til 465 dollar fra 280 dollar, efter Tesla i sidste uge kunne oplyse, at man forventer at få 641,9 mio. dollar svarende til mere end 4,3 mia. kr. i kassen ved aktiesalg. Tesla har sat 2,7 mio. aktier til salg.


Mandag er en forholdsvis stille regnskabsdag i det amerikanske - men i løbet af ugen kommer der regnskaber fra blandt andre Home Depot, Wal-Mart, Lowe, Staples, GAP Hewlett-Packard samt Deere & Co.