Aktier: Wall Street dykkede på ny frygt for Deutsche Bank

De amerikanske aktier tog et dyk torsdag, hvor bankerne igen kappedes med medicinalselskaberne om at tage de største tab.

Foto: LUKE MACGREGOR.
Læs mere
Fold sammen

Den tyske storbank Deutsche Bank var igen i centrum for den stigende frygt for finanssektoren, mens udsigten til strammere regler for medicinalbranchen klemte til om branches indtjeningsstatus.

S&P 500-indekset lukkede torsdag med et minus på godt 0,9 pct. til 2151,13. De tunge aktier i Dow Jones faldt 1,1 pct. til 18.143,45, og Nasdaq-papirerne lukkede dagen med et drop på godt 0,9 pct. til 5269,15.

De finansielle aktier blev kastet i grams, efter en Bloomberg-rapport signalerede voksende bekymring blandt nogle af Deutsche Banks klienter.

En række fonde, der clearer derivater med Deutsche, trak ifølge et internt dokument, som Bloomberg er i besiddelse af, overskydende likvider og långiver-positioner ud af banken.

Oplysningerne, der kom efter europæisk lukketid, sendte straks den problemramte tyske banks amerikanske notering ned med 6,7 pct., og kursfaldene spredte sig til de amerikanske banker.

HØJERE BNP-VÆKST END VENTET

Dagens nøgletal havde ellers lagt op til en god start på handelsdagen.

Den endelige BNP-opgørelse viste en oprevideret vækst i amerikansk økonomi på 1,4 pct. i andet kvartal på kvartalsbasis.

Udviklingen var stærkere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne lå på en vækst på 1,3 pct., mens den hidtidige opgørelse indikerede en vækst på 1,1 pct.

Privatforbruget skuffede dog en anelse med en vækst på 4,3 pct. i kvartalet, hvor der var ventet en forbrugsvækst på 4,4 pct.

FINANS OG SUNDHED I BUND

Finanssektoren rodede rundt i bunden af de 11 S&P 500-undergrupper med et tab på 1,5 pct., kun overgået af sundhedssektoren, der dykkede 1,8 pct.

Deutsche Banks styrtdyk trak hele viften af storbanker ned. JPMorgan faldt 1,6 pct., Bank of America dykkede 1,4 pct. og Citigroup lukkede 2,3 pct. lavere.

Værst gik det dog ud over sundhedssektoren, der står over for strammere regler, som frygtes at gå ud over sektorens overskudsgrad.

Pfizer faldt 2 pct., og Johnson & Johnson lukkede 1,8 pct. lavere, mens biotekselskaberne Amgen og Celgene dykkede 2,5 pct. og 2,9 pct.

Energisektoren var dagens bedste bud på gevinst efter nye stigninger i oliepriserne. ConocoPhillips steg 3,5 pct., og Halliburton øgede 3,3 pct., men det var ikke nok til at holde hele energigruppen oven vande. Segmentet faldt samlet 0,1 pct.

Fredag morgen fortsætter kursfaldene på aktiemarkedet i Tokyo og store dele af de øvrige markeder i Fjernøsten. De amerikanske aktiefutures falder samtidig 0,2-0,3 pct.