Aktier: Wall Street dykkede med bankerne i front

De amerikanske aktier tog endnu et dyk mandag, hvor bankerne lagde sig i front i kapløbet om at tage de største tab. Den tyske storbank Deutsche Bank blev dagens Sorteper, i takt med at investorernes bekymring om bankens finansielle sundhed steg.

Samtidig trak medicinalgiganten Pfizer ned efter at have annonceret en afvisning af at bryde koncernen op i to selskaber.

S&P 500-indekset lukkede mandag med et minus på knap 0,9 pct. til 2146,10. De tunge aktier i Dow Jones faldt godt 0,9 pct. til 18.094,83, og også Nasdaq-papirerne lukkede dagen med et drop på godt 0,9 pct. til 5257,49.

De amerikanske aktieinvestorer fulgte op på store kursfald blandt de europæiske banker. Det skyldes en rapport i det tyske magasin Focus, der med henvisning til "regeringskredse" pointerede, at Deutsche Bank ikke vil blive genstand for en regeringsredning, hvis det skulle blive nødvendigt.

Rapporten gav anledning til et kurstab i Deutsche Bank på hele 7,5 pct. i det europæiske marked, mens dykket i bankens amerikanske notering løb op i 7,1 pct.

- Der er noget stress i banksektoren, og spørgsmålet er, hvorvidt regeringerne har viljen til at træde til, siger portefølje manager Steve Chiavarone fra Federated Investors til Bloomberg News.

Dagens nøgletal kunne ikke rokke ved udviklingen. Salget af nye boliger i USA udviklede sig en anelse bedre end forudset i august, og salget i juli blev samtidig opjusteret en smule.

FINANS I BUND

Finanssektoren landede i bunden af de 11 S&P 500-undergrupper med et tab på 1,5 pct., mens kun det nyintroducerede segment "fast ejendom" holdt hovedet oven vande med stigninger på knap 0,2 pct.

Deutsche Banks styrtdyk trak hele viften af storbanker ned. JPMorgan faldt 2,2 pct., Bank of America dykkede 2,8 pct. og Citigroup lukkede 2,7 pct. lavere.

Næst efter finansaktierne lå sundhedssektoren, der også fik klø over en bred kam. Pfizers afvisning af en opsplitning gav et kursfald på 2,8 pct., og det smittede af på blandt andet Merck og Eli Lilly, der trak ned med henholdsvis 1,3 pct. og 2,0 pct.

I it-sektoren var der livlig handel i Twitter, der lukkede med et plus på 3 pct. efter at have startet dagens handel med et dyk på 2 pct. Flere nyhedsbureauer citerer kilder, for at Walt Disney og Microsoft skulle være interesseret i at byde på mikro-blogkoncernen.

Olieaktierne var igen i fokus op til ugens møde i Opec. Oliepriserne fik lidt medvind, men det slog ikke igennem i sektoren, der samlet faldt 0,5 pct. med dyk i giganterne Exxon Mobil og Chevron på 0,5 pct. og 0,4 pct.

Fra virksomhedshandlen var der meldinger fra CBOE Holdings, der er moderselskab for Chicago Board of Exchange, om et eventuelt køb af børsoperatøren Bats Global Markets. Selskabets værdi ansættes til 3,2 mia. eller 32,50 dollar per aktie. Bats steg 20 pct. fredag, da investorerne håbede, at en aftale var nært forestående, men faldt mandag 4,6 pct. til 30,35 dollar.

Tirsdag morgen fortsætter kursfaldene på aktiemarkedet i Tokyo, mens de kinesiske markeder ligger i positiv territorium. De amerikanske aktiefutures stiger samtidig 0,5 pct.

/ritzau/FINANS