Aktier: Wall Street begejstret over centralbank-kommentarer

De amerikanske aktier lukkede med pæne stigninger tirsdag efter en noget broget start på dagen.

Læs mere
Fold sammen

Stigningerne tog fart, efter at centralbankchef Janet Yellen i en tale til the Economic Club i New York klart understregede, at den amerikanske rente bliver holdt i ro for en tid.

S&P 500-indekset sluttede med et plus på 0,9 pct. i 2055,01. De tunge aktier i Dow Jones øgede 0,6 pct. til 17.633,11, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset steg hele 1,7 pct. til 4846,62.

Federal Reserves topchef pointerede, at det ikke er tid til en renteforhøjelse på nuværende tidspunkt. Dertil udgør udviklingen i den globale økonomi og uroen på finansmarkederne for stor en risiko.

- Yellen gentog, at Federal Reserve vil gå forsigtigt til værks, og det har markedet taget til sig. Der var ingen overraskelser, og det er netop overraskelser, der normalt sender markedet den forkerte vej. Investorerne kan nu begynde at indtaste de økonomiske nøgletal, og så begynde at se fremad til regnskabssæsonen, siger chefinvestor Richard Sichel fra Philadelphia Trust Co. i Philadelphia til Bloomberg News.

Fra nøgletalsfronten overraskede den amerikanske forbrugertillid positivt i marts. Tillidsindikatoren steg til 96,2 fra 94,0 måneden før, hvor der ifølge et estimat var ventet en stigning til 94,0.

Onsdag morgen får meldingerne fra USA en positiv effekt på de asiatiske aktiemarkeder uden for Japan, mens en svækkelse af den amerikanske dollar over for yen trækker Tokyo-børsen ned. De amerikanske aktiefutures stiger beskedne knap 0,1 pct.

Blandt de ti undersektorer i S&P-indekset lå teknologi i spidsen, hvilket også afspejledes i den stærke udvikling i Nasdaq-indekset.

I bunden lå bankerne ikke overraskende, da det er her, at den lave rente trykker indtjeningen i bund. Bank of America faldt 1,5 pct., og Wells Fargo lukkede med et minus på 1,3 pct.

Alle ti underindeks lukkede dog med stigninger, efter en samlet stigning i finansaktierne på beskedne 0,2 pct.

Medicinalselskaberne bidrog mest til stigningerne i sundhedssektoren med et plus til Bristol-Myers Squibb på 2,3 pct, mens Abbvie øgede 1,7 pct.

Og blandt teknologikoncernerne gav de gode forbrugertillidstal anledning til stigninger i Netflix og Amazon på 2,9 pct. og 2,4 pct.

Selskabsspecifikt var der rift om Apple, efter at de amerikanske myndigheder mandag valgte helt at droppe det højt profilerede sagsanlæg mod it-giganten.

Tirsdag blev et planlagt retsmøde, som Apple var indkaldt til, aflyst, efter at de føderale myndigheder havde fundet en metode til at åbne en omdiskuteret iPhone uden Apples hjælp. Apple-aktien steg 2,4 pct.

Yahoo fik også investorernes opmærksomhed, efter at den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal rapporterede, at internetkoncernen har bedt potentielle købere at fremsætte indledende tilbud på Yahoos kernedivision, Web, og dets asiatiske aktiviteter senest 11. april. Yahoo-aktien steg 3,1 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk