Aktier: Volvos motor spinner på kold europæisk børsdag

Efter et par søde børsdage er stemningen vendt på de europæiske aktiemarkeder onsdag. Aktierne fortsatte ellers i vindersporet fra åbningen, men fremgangen blev kortvarig og ved 13-tiden er Stoxx Europa 600-indekset faldet med 0,7 pct. til 406,12.

Læs mere
Fold sammen

De europæiske aktier handler stadig kun et par pct. fra rekordniveauet i sidste uge, og retningen er langt fra entydig blandt de regnskabsaktuelle selskaber, hvor der er flere positive overraskelser.

Det gælder eksempelvis Volvo, der tog markedet på sengen med et stærkt regnskab for første kvartal. Regnskabet, der blev offentliggjort to dage tidligere, end lastbilproducenten oprindeligt havde stillet i udsigt, viste et driftsresultat eksklusive engangsposter på 4595 mio. svenske kr., eller over 1 mia. svenske kr. mere end ventet, ifølge SME Direkts estimater indsamlet for det svenske nyhedsbureau Direkt.

Samtidig har Volvo været ude med snøren i fjendtligt farvand og hentet Scanias topchef. Martin Lundstedt skifter fra den ene lastbilproducent til den anden, hvor han erstatter Olof Persson, der kun fik fire år ved rattet.

Manøvren sker, efter at storaktionæren Cevian Capital har gjort det klart, at Volvo bør strømline sin forretning og hæve marginerne. På aktiemarkedet falder de mange nyheder i god jord, og Volvo-aktien stiger hele 13,1 pct.

Investorerne har også taget godt imod onsdagens regnskab fra den schweiziske medicinalkoncern Roche. På børsen i Zürich handler Roche-aktien 1,3 pct. højere i kurs 277,30 efter regnskabet, der viste en stærkere salgsudvikling end ventet. Roches omsætning steg i første kvartal med 3 pct. fra samme kvartal året før til 11,8 mia. schweizerfranc, mens analytikerne ifølge Bloomberg News til sammenligning havde estimeret et salg på 11,5 mia. schweizerfranc.

I den modsatte grøft er der kommet skuffende nyt fra den svenske mediekoncern og Viasat-ejer, Modern Times Group, den britiske supermarkedskæde Tesco samt det hollandske bryggeri Heineken.

Modern Times Group falder med 5,8 pct. efter at have offentliggjort et driftsoverskud før indtjening i associerede selskaber og engangsposter på 142 mio. svenske kr. Det var en fremgang på 24 mio. svenske kr. i forhold til samme periode i 2014, men var et stykke under de 178 mio. kr., som analytikerne ifølge Bloomberg News havde forventet.

Den britiske detailgigant Tesco falder 2,4 pct. Supermarkedskæden sluttede regnskabsåret af med en grim nedskrivning på hele 7 mia. pund, eller 73 mia. kr., og det er ifølge Bloomberg News fortsat uvist, hvordan selskabet vil tackle sin kæmpemæssige gæld på 21,7 mia. pund.

For Carlsbergs rival Heineken har salgstallene for første kvartal også udløst tilbagegang for aktiekursen på lige over 2 pct. Fremgangen i omsætningen på 2 pct. lå i underkanten af analytikerforventningerne om en fremgang på 2,3 pct., ifølge Bloomberg News.