Aktier: Volvo topper risikovilligt marked

Foto: Heinz-Peter Bader.
Læs mere
Fold sammen

Forsigtigheden er kastet over bord på det europæiske aktiemarked, der fredag er præget af stigninger på tværs af kontinentets børser.

Svenske Volvo tager teten med et stort kurshop, efter at lastbilproducenten har fremsat nye langsigtede målsætninger.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks stiger fredag eftermiddag 0,4 pct.

Målt på landebasis er der størst fremgang i det franske CAC 40-indeks, der stiger 0,8 pct., mens det tyske DAX-indeks ligger 0,7 pct. højere, og det britiske FTSE 100-indeks halter efter med en stigning på 0,2 pct.

»Der har været et par enkeltaktier, som har påvirket volatiliteten, men overordnet tror jeg, at markedet er rigtig godt positioneret af et lavt rentemiljø, og det vil formentlig også være billedet i den nærmeste fremtid,« siger senioranalytiker Laith Khalaf fra investeringsselskabet Hargreaves Lansdown til Reuters.

I toppen af Stoxx 600 ligger Volvo med en stigning på 7,2 pct. Lastbilproducenten har fredag meldt ud, at det langsigtet går efter en EBIT-margin over 10 pct., som skal nås via øgede effektiviseringer og besparelser.

Norske DNB kalder ifølge Bloomberg News målet meget positivt og har løftet anbefalingen af aktien til »køb« fra »hold«.

Der er også købsinteresse for den franske mediekoncern Vivendi, der blandt andet ejer Canal+ og Universal Music. Selskabet har solgt mere end ventet i andet kvartal, hvor særligt musikdelen trak op i det samlede billede. Aktien stiger 5 pct.

Omvendt er der stort pres på medicinalselskabet Indivior, der har måttet se en retssag i USA gå imod sig. Afgørelsen lyder, at kopiselskabet Dr. Reddy's Laboratories ikke har brudt Indiviors patent på et middel mod afhængighed af morfin.

Dermed er vejen banet for kopiprodukter, og det får investorerne til at sælge aktien fra med et kursfald på 35 pct. til følge, hvilket samtidig giver en klar sidsteplads i Stoxx 600-indekset.

/ritzau/FINANS