Aktier: Volkswagen forulykker ved udsigt til gigantbøde

Det går fremad på de fleste europæiske børser mandag, men ikke i Tyskland, hvor Volkswagen skrottes på grund af en decideret øvsag i USA.

Det går fremad på de fleste europæiske børser mandag, men ikke i Tyskland, hvor Volkswagen skrottes på grund af en decideret øvsag i USA.

Volkswagen falder med næsten 20 pct., efter at det er kommet frem, at den tyske bilgigant snød i test, der skulle afsløre, hvor mange skadelige stoffer VW's dieselbiler udleder.

De er de amerikanske myndigheder, der anklager den tyske bilgigant for at have fusket med software i forbindelse med udslip af giftstoffer fra VW-dieselbiler. Det amerikanske miljøagentur, EPA, har afsløret, at VW snød myndighederne med en anordning, der kun aktiveres, når en bil bliver testet for, hvor meget gift der slipper ud af udstødningsrøret. På denne måde har VW's biler måske forurenet 40 gange mere end det tilladte niveau, siger EPA.

Afsløringen kom frem i fredags, hvor EPA også sagde, at det kan koste den tyske bilgigant en bøde på op til 18 mia. dollar - omkring 117 mia. kr.

TV: Snydepelsen Volkswagen får kæmpebøde

 

Volkswagens ulykke har også sat de øvrige tyske bilaktier under pres. Daimler falder med 4,1 pct., og BMW ligger 3 pct. nede.

Dermed presses også det toneangivende tyske DAX-indeks i et minus på 0,7 pct., selv om stemningen i resten af Europa er ganske fin. Det franske marked stiger med 0,8 pct. målt på CAC 40-indekset, og det britiske FTSE 100-indeks stiger 0,5 pct.

Blandt vinderne er også det britiske medicinalselskab Shire, der stiger med 2,4 pct., efter at selskabet har fået europæisk markedsføringstilladelse til sin ADHD-medicin til børn.

I forsikringssektoren er en ventet fusion kuldsejlet, og det koster især RSA Insurance Group dyrt. Det britiske forsikringsselskab, der ejer Codan, falder med hele 20 pct., efter at schweiziske Zurich Insurance Group har droppet sine planer om at opkøbe selskabet.

Det meddelte schweizerne mandag inden børstid.

Zurich har truffet beslutningen efter at have konstateret en svækkelse af sine nuværende forsikringsaktiviteter, der ventes at give et underskud på 200 mio. dollar i tredje kvartal.

På børsen i Schweiz falder aktien i Zurich Insurance Group mandag 1,3 pct.