Aktier: Voldsom volatil uge genopblusser mandag morgen i USA

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier lukkede fredag blandet efter en voldsom volatil uge. Kraftige kursfald i ugens start blev afløst af endnu voldsommere stigninger midt i ugen, hvorefter markedet satte sig fredag, mens investorerne pustede ud.

Mandag morgen er kursfaldene i Asien blevet genoptaget, og også de amerikanske aktiefutures rammes hårdt.

Sidste uge gav en gevinst til aktionærerne i S&P-aktierne på 0,9 pct. Dow Jones øgede 1,1 pct. i ugens løb, mens Nasdaq-aktierne steg 2,6 pct.

S&P 500-indekset lukkede fredag med et marginalt plus på under 0,1 pct. til 1988,87. De tunge aktier i Dow Jones faldt til gengæld lige så marginalt til 16.643,01, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset kunne pudse glorien med en stigning på 0,3 pct. til 4828,32.

- Vi er ikke kommet os over den voldsomme volatilitet på aktiemarkedet, men jeg tror, at vi har set det værste. Alligevel er det næppe lagt bag os, og vi vil stadig se masser af volatilitet, vurderer analytiker Andrew Brenner fra National Alliance Capital Markets over for Bloomberg News.

Den store nervøsitet og de kraftige udsving gav en markant stigning i omsætningen, der flere dage lå på mere end det dobbelte af normalen. Selv fredag, hvor aktiviteten var for nedadgående blev der langet mere end 1 mia. aktier over disken på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte næsten 2 mia. aktier.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserves St. Louis-chef, James Bullard, noterede fredag aften, at de amerikanske nøgletal er gode, og at Federal Open Market Committee ikke bør ændre prognoserne for økonomien trods de volatile finansielle markeder.

Og fra Federal Reserves Cleveland-afdeling vurderede Loretta Mester, at den amerikanske økonomi er stærk nok til at modstå højere renter.

Til gengæld understregede centralbankchef Janet Yellens højre hånd, Stanley Fischer, at Federal Reserve ikke har besluttet, hvorvidt renten skal hæves på det næste pengepolitiske møde i september.

Mandag morgen står der igen kursfald over hele linjen. De markante fald i de kinesiske børser i Shanghai og Shenzhen fortsætter, og futures på det brede amerikanske S&P-aktieindeks ligger ved 6-tiden dansk tid med et minus på godt 1,2 pct.

Fredagen lagde ud med nye data som viste en let skuffende udvikling i det vigtige privatforbrug, mens de private indkomster steg som ventet. Inflationen var fortsat svag og bliver dermed ved med at være stenen i skoen for Federal Reserve i forhold til ønsket om at hæve renten.

Sektormæssigt klarede olieselskaberne sig bedst efter stigninger i såvel WTI- som Nordsøolien på over 7 pct. i løbet af fredag. Det gav blandt andet en stigning i oliegiganten Chevrons aktie på 3,6 pct.

Industrimetallerne fik også et gevaldigt come-back, og aluminium-giganten Alcoa og mineselskabet Newmont Mining steg henholdsvis 6,2 pct. og 2,8 pct.

I den modsatte ende lå den finansielle sektor og detailsektoren. Wells Fargo faldt op mod 1 pct., mens selskaber som Wal-Mart og McDonalds droppede 1,7 pct. og 1,1 pct. ikke mindst på grund af et fald i forbrugertilliden i august.