Aktier: Voldsom aktieuro breder sig fra Kina

De asiatiske aktieinvestorer er i stigende grad blevet nervøse over udviklingen på de kinesiske fastlandsbørser. Kursfaldene er begyndt at brede sig til først Hongkong og siden til øvrige asiatiske og fjernøstlige børser.

Læs mere
Fold sammen

Nerverne er flyttet uden på skjorten hos handlerne og de accelererende kursfald i Kina har helt usædvanlig fået den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, til at annoncere, at der vil blive stillet "al den likviditet der skal til" til rådighed for aktiemarkedet.

Dertil kommer China Securities Finance Corps beslutning om at købe flere aktier i små og mid-cap selskaber, mens de kinesiske myndigheder har sat en stopper for enhver form for aktiesalg fra offentlige virksomheders og statsejede institutioners side.

- Vi er begyndt at se Japan blive trukket ned, og investorerne er bekymret over, hvordan den kinesiske økonomi vil påvirke Japan. Det vil gradvist trække de andre markeder lavere, fordi alene størrelsen af en kinesisk krise ville være langt større end noget af alt det, som sker i Grækenland, siger porteføljechef Alex Wong fra Ample Capital Ltd. i Hongkong til Bloomberg News.

Fra start lagde det ledende aktieindeks på det kinesiske fastland, Shanghai Composite Index, ud med et fald på over 8 pct. trods den efterhånden lange række af foranstaltninger for at stabilisere markedet.

Shanghai Composite ligger med et fald på 3,9 pct. ved frokosttid lokal tid, og CSI 300-indekset dropper 4,8 pct. Påvirkning i Hongkongs Hang Seng indeks er også til at tage og føle på, idet indekset falder 4,2 pct.

I Japan er påvirkningen klar med fald i Nikkei-indekset på 2,0 pct., mens det brede Topix-indeks dropper 2,2 pct.

Blandt de øvrige børser blev Sydney hårdt ramt med et fald på 1,6 pct., mens Taiwans Taiex-indeks falder 3,1 pct. og Sydkoreas Kospi-indeks handles 1,2 pct. lavere.

De kinesiske kursfald påvirker også de amerikanske aktiefutures, der ligger med fald på over 0,7 pct. i den asiatiske handel.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -2,0

Topix -2,2

Hongkongs Hang Seng -4,2

China Shanghai Composite -3,9

China CSI 300 -4,8

Taiwan Taiex -3,1

Sydkoreas Kospi -1,2

Indiens BSE Sensex -0,8

Singapores STI -1,0

Sydney ASX 200 -1,7

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 06.20

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk