Aktier: Volatilt år ser ud til at slutte positivt i Europa

Under meget lav omsætning har de europæiske aktier kurs mod en gennemgående grøn tirsdag og dermed også en fornuftig afslutning på et 2015, der har været ganske volatilt, men alligevel ser ud til at ende med samlede stigninger.

FTSE 100-indekset i London stiger med 0,4 pct., mens CAC 40 i Paris løftes 1,3 pct., og DAX-indekset i Frankfurt lægger 1,5 pct. til sin værdi. Samtidig stiger det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks med 0,9 pct. og ligger dermed med et samlet plus for året på godt 7 pct.

2015 har ellers været ganske volatilt for de europæiske aktier. I april var Stoxx 600-indekset en overgang oppe med over 20 pct. siden årsskiftet, men siden har usikkerhed omkring den økonomiske vækst i Kina, tungt faldende oliepriser og den første amerikanske renteforhøjelse siden 2006 igen skabt tvivl og forårsaget fald i indekset.

I december er Stoxx 600 således gået tilbage med godt 4 pct. og sigter dermed mod den værste december siden 2002, mens resultatet for hele året altså alligevel ser ud til at blive positivt - i øvrigt for fjerde år i træk.

De europæiske aktier handles dog også onsdag - og for nogle indeks' vedkommende også torsdag, hvor der dog de fleste steder er forkortede dage. Men der er umiddelbart udsigt til, at den gode årsafslutning kan holde ved, fordi oliepriserne ser ud til at have stabiliseret sig igen.

- Jeg ser meget gerne stigninger i dag og i morgen - det ville hjælpe på den generelle stemning. Jeg havde også forestillet mig, at de sidste par uger i året ville blive positive. De finansielle markeder har haft tendens til kun at fokusere på én ting ad gangen i år, og lige nu er det oliepriserne, siger Teis Knuthsen, der er investeringsdirektør hos Saxo Bank, til Bloomberg News.

Der er dog også visse skår i glæden tirsdag. Underindekset for råvaresektoren i Stoxx 600-indekset falder således med 1,4 pct. under indtryk af det tunge pres, der har været på råvarepriserne gennem de seneste måneder.

Værst går det ud over det britiske mineselskab Anglo American, der falder med 7,2 pct. til 304,45 pence i London efter nogle rigtig gode juledage.

Bedst i Stoxx 600-regi går det for den italienske kabelproducent Prysmian, der mandag kunne notere sig en ordre på højspændingskabler i Bahrain med en værdi på 50 mio. euro.

Aktien stiger med 3,7 pct. til 20,53 euro tirsdag.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk