Aktier: Voksende nervøsitet for amerikansk selvmål

Mens Satair-aktionærerne kunne fejre et milliardtilbud fra Airbus, var der onsdag ikke megen optimisme at spore i det underliggende marked.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske eliteindeks, C20, faldt for tredje børsdag på stribe, og de amerikanske politikeres manglende fremskridt i forhandlingerne om budgetbesparelser og en forhøjelse af USA's gældsloft fik igen skylden. Kommer der ikke en løsning inden tirsdag, vil USA blive tvunget til at vælge mellem, hvilke regninger, man agter at betale, og det kaos, det vil skabe, fik onsdag investorerne til at holde sig på sidelinjen. Nedturen vidnede endda om voksende nervøsitet. Det danske C20-indeks lukkede 0,8 pct. lavere i 427,78, hvilket bragte ugens samlede tab op på 2,3 pct.

- Personligt tror jeg nok, at USA skal falde på plads. Men der er tale om politikere, og vi har før set lignende situationer, hvor man ikke har kunnet blive enige, og der derfor har været en usikkerhedsperiode på typisk otte til ti dage. Sker det denne gang, så er der ingen tvivl om, at markedet kollapser i næste uge. Derfor venter investorerne også lige og ser, hvad der sker, konstaterede seniorhandler i Handelsbanken Capital Markets, Claus Thestrup, over for Ritzau Finans.

Satair var onsdagens kæmpe lyspunkt som steg 22 pct. til kurs 573, da det kom frem, at selskabet snart kommer under Airbus-koncernens vinger. Den franske flyproducent har budt 580 kr. pr. aktie. Det svarer til en præmie på 23 pct. i forhold til slutkursen tirsdag og en præmie på 66 pct. siden selskabet i slutningen af marts meldte om interesserede bejlere. Aktionærer med ca. 16 pct. af aktiekapitalen og en enig Satair-bestyrelse bakker op om købstilbuddet, og dermed vil omkring 2,6 mia. kr. formentlig snart skulle sættes i andre aktiver.

- For de, der kun har smallcap, vil der komme fokus på andre smallcap-aktier, mens der for generalisterne ligeså godt kan blive tale om at sætte pengene i større selskaber som eksempelvis Novo Nordisk. For tendensen i øjeblikket går mod, at man gerne vil have store likvide aktier, netop fordi den ene makroevent i øjeblikket synes at afløse den næste, konstaterer Claus Thestrup.

Blandt C20-aktierne steg defensive aktier som William Demant og Novo Nordisk med 0,6 pct. og 0,2 pct. til 469,5 og 644 og medvirkede til at begrænse faldet i C20.

Derimod var der pres på DSV, der faldt 3,1 pct. til kurs 111,9. Main First Bank indledte dækning af aktien med en salgsanbefaling forud for torsdagens halvårsregnskab.

Også Vestas og NKT var at finde i taberfeltet med fald på henholdsvis 3,1 pct. og 3 pct. til kurserne 117,8 og 328,5. For Vestas var det de seneste dages negative meldinger fra konkurrenter, der fortsat gjorde sig gældende.

Også NKT's fald havde rod i nyt fra konkurrenten Nexans. Den franske kabelkonkurrent aflagde et regnskab, der bød på et underskud på 151 mio. euro i første halvår af 2011, efter en hensættelse på 200 mio. euro relateret til en EU-kartelsag.

NKT meddelte i maj, at man ikke mener, at der er noget at komme efter i forhold til NKT Cables, og selskabet har ikke hensat penge til dækning af eventuelle krav fra EU's konkurrencemyndigheder.

Uden for C20-indekset tabte Bang & Olufsen 5,4 pct. til kurs 61, efter en nedjustering fra den tyske konkurrent Löewe.

De store europæiske markeder i Tyskland, England og Frankrig var ved dansk børslukketid faldet i størrelsesordenen 1,5 pct.