Aktier: Virkeligheden indhentede det amerikanske marked

De amerikanske aktiemarkeder blev indhentet af virkeligheden onsdag, hvor samtlige indeks lukkede med røde tal på Wall Street.

Foto: SPENCER PLATT.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske centralbankchef Janet Yellens tale i Washington bekræftede, at en renteforhøjelse er undervejs, men lagde samtidig en dæmper på forventningerne til de efterfølgende stramninger sideløbende med, at indikationer fra arbejdsmarkedet tegner til en solid jobrapport fredag.

S&P 500-indekset sluttede onsdag med et fald på 1,1 pct. til 2079,51, og de tunge aktier i Dow Jones droppede 0,9 pct. til 17.729,68. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste minus på 0,6 pct. til 5123,22.

- Yellen sagde ikke noget mirakuløst, som burde kunne skubbe markedet ned. Kurserne steg alene på varm luft i går, og sæsonudsvingene dikterer, at december er en måned med stigninger. Med kombinationen af den nedsmeltning i råvaremarkedet vi ser i dag, og de europæiske inflationsdata, som sender den amerikanske dollar højere, foruden beskæftigelsestallene og Yellens tone, har virkeligheden indhentet markedet, siger markedsstrateg Yousef Abbasi fra Jones Trading Institutionel Services i New York til Bloomberg News.

Centralbankchef Janet Yellen forklarede i en tale onsdag, at tempoet i de fremtidige renteforhøjelser vil afhænge af "faktiske fremskridt" i inflationen frem for tillid til inflationsforventningerne.

Yellen leverer den halvårlige redegørelse for pengepolitikken til den fælles økonomiske komité i Kongressen torsdag.

Onsdagens forløber for fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport, ADP's beskæftigelsesrapport over det amerikanske jobmarked, viste en stigning på 217.000 job i november. Det var markant bedre end den ventede fremgang på 190.000 nye jobs, som økonomerne havde estimeret ifølge Bloomberg News.

Der var øretæver til olieselskaberne igen onsdag. Råolieprisen faldt til under 40 dollar per tønde for den amerikanske referenceolie WTI på grund af de blakkede forventninger til ugens Opec-møde. Energisektoren var således den værste sektor i S&P 500 sammenhæng med fald til Chevron og Exxon på over 2 pct.

Internetportalen og søgetjenesten Yahoo stod højt på listen over de bedste aktier med en stigning på 5,8 pct., efter at rygter om et forestående spin off af Yahoos andel i den kinesiske e-handelsgigant Alibaba ramte markedet.

Også Qualcomm havde en god dag efter indgåelse af en licensaftale med den kinesiske smartphone producent Xiaomi. Qualcomm-aktien steg 5,2 pct.

Rygter om, at talkshowværten Oprah Winfrey skulle have købt sig ind i Avon Products, gav en umiddelbar kursreaktion på 17 pct. Men købet blev benægtet, mens aktien faldt tilbage og lukkede 6 pct. højere. I oktober fordobledes aktiekursen i Weight Watchers, efter at den amerikanske tv-personlighed købte aktier i selskabet.

Torsdag står i Den Europæiske Centralbanks tegn med store forventninger til, at Mario Draghi og Co. vil accelerere de europæiske kvantitative lempelser.

De amerikanske aktiefutures ligger ved seks-tiden torsdag morgen med stigninger på knap 0,1 pct.