Aktier: Vild slutspurt i Europa sat i gang af lempelig centralbank

Torsdag blev der budt op til dans omkring nulpunktet på de europæiske aktiemarkeder, der flere gange lå i negativt terræn. Men det var lige indtil en gevaldig slutspurt blev sat ind.

Foto: SIMON DAWSON / POOL. Chefen for den britiske centralbank, Bank of England, Mark Carney.
Læs mere
Fold sammen

Særlig det britiske eliteindeks FTSE 100 stak af efter dansk lukketid og endte med at stige 1,9 pct. til det højeste niveau siden august sidste år. Det skete, efter at chefen for den britiske centralbank, Bank of England, Mark Carney, fortalte, at pengepolitikken sandsynligvis bliver lempet hen over sommeren.

Torsdag var tredje dag i træk med stigninger, efter at fredag og mandag havde budt på store fald oven på den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab.

- Centralbankerne vil henover sommeren oversvømme markederne med nemme penge for at sikre, at der ikke sker store skader, siger Benno Galliker, handler ved Luzerner Kantonalbank, til Bloomberg News.

- Forventningen om lempelig pengepolitik verden over er en af de ting, der fungerer godt for aktiemarkedet, og de fleste europæiske selskaber er ikke påvirkede af brexit, da de handler Kina og USA, fortsætter han.

Det tyske Dax-indeks landede 0,7 pct. højere, og det franske CAC 40-indeks lukkede med en stigning på 1,0 pct. Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks gik frem med 0,9 pct.

Blandt de aktier, der ikke fik del i torsdagens stigninger, var Deutsche Bank. Aktien fortsatte sin store nedtur, efter at det er kommet frem, at bankens amerikanske datterselskab dumpede i den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, stresstest. Testen omfattede 33 banker, og 31 bestod.

Deutsche Banks aktie lukkede 2,7 pct. lavere, og i 2016 er aktien faldet omkring 45 pct.

/ritzau/FINANS

 

Rikke Marie Dahl +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk