Aktier: Vigtigt nøgletal stjæler fokus i rødt marked

Der er udsigt til en rød åbning på det danske aktiemarked mandag, hvor der vil være fokus på europæiske inflationstal, da et svagt et af slagsen kan tvinge Den Europæiske Centralbank (ECB) til at dykke ned i værktøjskassen og søsætte flere pengepolitiske tiltag.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Efter dansk børslukketid fredag er det amerikanske aktiemarked - målt på det brede S&P 500-indeks - faldet, og futures for indekset dykker yderligere 0,7-0,8 pct. mandag morgen, mens futures for det tyske DAX-indeks dykker 1 pct.

Samtidig er der fald på de asiatiske børser, og investorerne søger mod de mere sikre aktiver som obligationer, guld og japanske yen.

Det peger alt i alt i retning af en negativ åbning for det danske C20 Cap-indeks, som fredag lukkede i 992,57 efter at være steget omkring 3 pct. i løbet af ugen.

Bag sig har investorerne weekendens G20-møde i Shanghai, hvor 19 af de største økonomier i verden og EU blev enige om at gøre mere for at øge væksten, men ikke fik sammensat en samlet indsats. Det bliver mødt med en vis skuffelse blandt investorerne og kan også påvirke stemningen på de europæiske børser.
Her vil fokus mandag være rettet mod Bruxelles, hvor der klokken 11 bliver offentliggjort statistik over forbrugerpriserne i eurozonen i februar.

De ligger i øjeblikket omkring 0 pct., hvilket er langt fra ECB's mål på 2 pct., og et svagt tal vil formentlig lægge yderligere pres på banken, som kan blive tvunget til yderligere pengepolitiske stimuli.
Centralbanken har i forvejen sænket renten flere gange og forlænget sit månedlige støtteopkøb af statsobligationer, og flere iagttagere vurderer, at der vil komme en yderligere rentenedsættelse ved mødet i banken i starten af marts, så renten bliver sat ned fra det nuværende niveau på minus 0,30 pct.

DSV OG WDH I FOKUS

Blandt selskaberne herhjemme er der ikke de store nyheder at handle på i mandagens handel. For William Demant, der blandt andet producerer høreapparater, vil dagen være den sidste til at handle inden regnskabet tirsdag.

Handelsbanken har inden da sænket kursmålet for aktien med 25 kr. til 675 kr. og beholdt anbefalingen "akkumulér". William Demant lukkede fredag i 596,50 kr. efter en stigning på 2,8 pct.

Investorer med interesse i DSV har fra morgenstunden kunnet læse regnskabet fra den schweiziske rival Panalpina, der kom ud af fjerde kvartal med fremgang på driften, som steg med knap 12 pct. til 24,9 mio. schweizerfranc trods vigende indtægter.

For 2016 regner selskabet med behersket markedsvækst, da schweizerne tror på en vækst på 1-2 pct. for markedet for luftfragt, men søfragt ventes at vokse 2 pct. Panalpina venter dog at kunne vokse mere end markedet.

Onsdag kommer der regnskab fra rederiet Norden, men inden da kan investorerne se på tallene fra konkurrenterne Pacific Basin og Jinhui, der begge holder til i Hongkong.

BIOTEKSELSKAB MED LAVVANDE I KASSEN

Blandt de mindre selskaber kan der mandag komme fokus på det dansk-franske biotekselskab Onxeo, der blandt andet indeholder resterne af det tidligere Topotarget.

Selskabet kom sent fredag med regnskab for 2015, og det viste stor tilbagegang i det forløbne år.

Omsætningen faldt med 18,6 mio. euro til 3,5 mio. euro, mens driften viste et minus på 22,4 mio. euro - en forværring på 16,8 mio. euro i forhold til 2014. Samtidig oplyser selskabet, at der kun er penge i kassen frem til midten af 2017.

Mandagens eneste regnskab blandt selskaberne på fondsbørsen i København kommer fra investeringsselskabet Luxor, der gør status for udviklingen i første kvartal 2015/16.

Ellers kan der komme pres på aktien i tøjkoncernen IC Group, da der mandag fragår et ekstraordinært udbytte på 14,65 kr., som aktionærerne får kastet i deres retning, efter at virksomheden har solgt sine aktier i tøjselskabet DK Company. Aktien lukkede fredag i 233,50 kr. efter en fremgang på 4,2 pct.