Aktier: Vigende kurser reducerede ugens gevinst

De amerikanske aktier sluttede fredag med vigende kurser efter en handelssession med langt mindre udsving end de foregående dages ganske volatile og tilnærmelsesvis panikagtige handelsmønster.

S&P 500-indekset lukkede fredag med et minus på knap 0,4 pct. i 2139,16. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,5 pct. til 18.123,80, og Nasdaq-papirerne sluttede med dagens mindste fald på 0,1 pct. i 5244,57. Fold sammen
Læs mere

Svage fremadrettede økonomiske data og pæne fakta fra makrofronten dæmpede ikke nervøsiteten op til den amerikanske centralbanks pengepolitiske møde i Federal Reserve i Washington tirsdag og onsdag i indeværende uge.

S&P 500-indekset lukkede fredag med et minus på knap 0,4 pct. i 2139,16. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,5 pct. til 18.123,80, og Nasdaq-papirerne sluttede med dagens mindste fald på 0,1 pct. i 5244,57.

»Markedet handles lavere på grund af Federal Reserve. Når de begynder at trække likviditet ud af markedet, øger det volatiliteten, som vil forblive forhøjet de næste seks til ni måneder,« vurderer chefstrateg Brent Schutte fra Northwestern Mutual Wealth Management Company i Milwaukee over for Bloomberg News.

Efter fredagens kursfald kan ugens samlede udvikling gøres op til en gevinst i S&P 500-indekset på 0,5 pct., og i Dow Jones-indekset på 0,2 pct., mens Nasdaq-indekset distancerede sig fra de øvrige indeks med adskillige længder med en stigning på 2,3 pct. på ugebasis.

AFVIGENDE NØGLETAL

Fredagens økonomiske data gav ikke samme ensrettede indikation som torsdagens generelt svage data.

Forbrugerpriserne steg med 0,2 pct. i august i forhold til måneden før og 1,1 pct. på årsbasis. Økonomerne havde ventet en stigning på 0,1 pct. fra juli og et løft på 1,0 pct. i forhold til august sidste år.

Også kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg 0,1 pct.point mere end ventet med 0,3 pct. i forhold til måneden før og 2,3 pct. i forhold til august 2015.

Til gengæld var forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan uændret i september, hvor analytikere havde ventet en fremgang til indeks 90,6 fra 89,8 i august.

Dataene er de sidste væsentlige, inden den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder det første møde i det pengepolitiske udvalg efter sommerperioden tirsdag og onsdag.

Otte af S&P 500-indeksets ti undergrupper faldt med drop i især finans, energi og industrivirksomheder, der alle tabte mindst 0,7 pct.

Oliepriserne vendte igen pilen nedad og sluttede dagen 2 pct. lavere i det laveste niveau i to måneder. Olie- og gasselskaberne faldt samtidig 0,9 pct. til det laveste niveau i seks uger.

Sektorgiganterne Exxon og Chevron faldt 1,2 pct. og 1,7 pct.

S&P-indekset og Dow Jones-indekset gennemgik efter lukketid fredag den kvartalsvise indeks-rebalancering, hvor blandt andet den første revidering af S&P-500 gruppevægtene i næsten to årtier fandt sted med udskillelsen af ejendomsinvesteringsselskaberne fra finanssektoren. Fremover vil der dermed være 11 undergrupper i det brede indeks mod hidtil ti.

Mandag morgen er der igen positive takter på aktiemarkederne i Asien, hvor det japanske marked dog er lukket på grund af en national helligdag. De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,2-0,3 pct.