Aktier: Viborgs tilflytter fortsætter rekordjagten i USA

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier indleder som ventet ugen med at tabe lidt højde fra sidste uges rekordniveauer til S&P 500- og Dow Jones-indekset.

Apple er imidlertid igen på rekordkurs og stiger med 0,3 pct. efter at have tiltrukket sig dansk opmærksomhed. Det skyldes en planlagt kæmpeinvestering på 6,3 mia. kr. i et nyt datacenter i Foulum lidt uden for Viborg. Også i Irland investerer Apple et nogenlunde tilsvarende beløb på 6,6 mia. kr.

- Denne nye og omfattende investering er Apples hidtil største projekt i Europa, siger Apples administrerende direktør, Tim Cook.

Efter endnu et sæt indeksrekorder i fredags falder S&P 500- og Dow Jones-indekset mandag henholdsvis 0,2 og 0,4 pct. Nasdaq-indekset, der nærmer sig indeksrekorden tilbage fra 2000, inden it-boblen brast, dykker 0,04 pct.

I medicinalsektoren er der opmærksomhed om canadiske Valeant, der stiger 13,4 pct. i formarkedet. Et stærkt kvartalsregnskab og en aftale om køb af Salix Pharmaceuticals for 10,1 mia. dollar har skærpet interessen om aktien.

Salix' aktionærer tilbydes 158 dollar per aktie, og dermed har markedet allerede taget forskud på glæderne fredag, da Salix-aktien steg 4,7 pct. til 157,85 dollar, efter at CNBC kunne fortælle, at der var et bud på vej. Mandag falder aktien med 1,1 pct. til 156,11 dollar i den indledende handel.

Novo Nordisks store konkurrent på insulinmarkedet Eli Lilly falder med 0,5 pct., efter at selskabet har meldt om en forsinkelse med sit nye langtidsvirkende insulin, basal insulin Peglispro, BIL.

Lilly havde planlagt at søge om markedsføringstilladelse til insulinet inden udgangen af første kvartal, men det forsinkes nu af nye fase 3-studier. Dermed kommer en registreringsansøgning formentlig først på tale efter 2016, oplyser Eli Lilly, der dermed er sat nogle år tilbage på markedet for langtidsvirkende insuliner.