Aktier: Vestjysk Bank ses vaklende fra start

Det ser skidt ud for de tilbageværende aktionærer i Vestjysk Bank tirsdag morgen, efter at staten sent mandag enedes med en gruppe investorer om at sælge sin aktiepost med voldsom rabat.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Det sker som led i en løsning, hvor Vestjysk Bank samtidig får tilført penge, der skal fremtidssikre banken.

Staten ejer 81,5 pct. af aktierne i Vestjysk Bank, men vil efter planen sælge til en investorgruppe for 123 mio. kr. - svarende til bare 1 kr. per aktie. Det er langt under mandagens lukkekurs for aktien på 14,90 kr.

Investorgruppen, der tæller blandt andet Nykredit, Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, Novo A/S og AP Pension, garanterer desuden en aktieemission på 745 mio. kr. ved tegning af lige så mange aktier til 1 kr. per styk.

- Det kom givetvis for et chok for de private investorer i Vestjysk Bank, da de i går klokken cirka 18 erfarede, at de aktier, som de troede og håbede var på vej til en bedre investeringsfremtid, og som med en aktiekurs på 14,9 kroner per aktie havde en markedsværdi af egenkapitalen på 2,25 mia., med én meddelelse blev mere end 90 pct. mindre værd, vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen i et notat.

Han peger dog på, at aktien i Vestjysk Bank har været overvurderet.

FORTSAT OPMÆRKSOMHED TIL NOVO

Mens Vestjysk Bank står til klø, er udsigterne i det generelle marked lysere. Den tyske DAX-future ligger 0,3 pct. højere, og også herhjemme ventes en positiv åbning.

- Stemningen er moderat positiv og det vil jeg tro, at vi kan ligge på ryggen af, siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Han gætter blandt andet på en mindre positiv bevægelse i Novo Nordisk, der fortsat tiltrækker sig opmærksomhed som led i den amerikanske diabetesforenings årsmøde i San Diego.

Diabeteslæger fra store dele af verden blev mandag præsenteret for nogle af de fordele, som Novo Nordisk håber på vil sikre selskabets nyeste langtidsvirkende insulin, Tresiba, et solidt fodfæste i diabetesbehandlingeni de kommende år.

Desuden har Novo Nordisk benyttet årsmødet til igen at slå på tromme for det succesrige hjerte-kar-studie Leader med selskabets bedst-sælgende diabetesmiddel Victoza.

Fra konkurrenterne er det værd at hæfte sig ved, at amerikanske Johnson & Johnson har præsenteret positive data, der viser, at diabetespillen Invokana reducerer risikoen for alvorlige hjerte-kar-lidelser.

Mandag steg Novo Nordisk 1,2 pct, til 288,40 kr.

Blandt morgenens fokusaktier er også Chr. Hansen. Det amerikanske investeringsselskab Vertical Group har indledt analysedækning med anbefalingen hold og et kursmål på 447 kr. Mandag sluttede Chr. Hansen i 470,80 kr.

Topdanmark får sænket anbefalingen hos Royal Bank of Canada til underperform fra tidligere sector perform. Kursmålet sænkes endvidere til 182 kr. fra før 208 kr., fremgår det af Bloomberg News. Topdanmarks lukkekurs mandag var 208,80 kr.

Finanshuset har samtidigt hævet anbefalingen af Tryg-aktien til "outperform" fra "underperform". Og kursmålet er løftet til 145 kr. fra 118 kr. Forsikringsaktien sluttede mandagens børshandel uændret i 137,30 kr.