Aktier: Vestas trækker dansk marked frem efter stærkt regnskab

Et meget stærkt regnskab fra vindmølleproducenten Vestas sender aktien frem på det danske aktiemarked tirsdag, hvor investorerne afventer afgørelsen på det amerikanske præsidentvalg.

Vindmølleproducenten Vestas har planer om at afskedige 350 ansatte på sin vingefabrik i Lem i Jylland. Afskedigelserne ventes gennemført ved udgangen af 2016.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas' regnskab for tredje kvartal viste et driftsoverskud på 433 mio. kr., hvilket var 125 mio. kr. bedre end ventet og næsten en fordobling over et år.

Samtidig opjusterer selskabet forventningerne til hele 2016, og aktien stiger 2,3 pct. til 530,50 kr., mens C20 Cap-indekset er åbnet 0,6 pct. højere i 978,96.

- Hovedpunkterne er en bedre omsætning, bedre bruttomarginal, bedre omkostningsstyring og klart højere indtjening end ventet. Det er en uventet opjustering og en stor opjustering på alle parametre, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

- Tredje kvartal er endnu et vidnesbyrd om, at Vestas nu kan levere på et niveau, som vi for bare to kvartaler siden ikke havde troet var muligt, siger han.

CLINTON ELLER TRUMP

Ellers vil det være det amerikanske præsidentvalg, der stjæler overskrifterne på aktiemarkedet tirsdag. En af de seneste meningsmåling fra analysehuset Ipsos peger ifølge Reuters på sejr til Clinton.

- Præsidentvalget vil præge aktiemarkedet gennem hele dagen. Investorerne har allerede valgt Hillary Clinton som præsident, og derfor vil vi se de største udsving, hvis det ikke viser sig at holde stik.

- Trump er synonym med usikkerhed, fordi man ikke ved, hvad han kan finde på. Og aktiemarkedet hader usikkerhed, og Clinton er derfor at foretrække for investorerne, fordi hun er en erfaren politiker, der har mere moderate synspunkter, siger Otto Friedrichsen, som er aktiestrateg hos Formuepleje.

Blandt de store selskaber kan valgets afgørelse få indflydelse for regnskabsaktuelle Vestas, da Hillary Clinton er mere positivt stemt over for vedvarende energikilder som vind, mens Donald Trump er større tilhænger af fossile brændstoffer.

- Selv om regnskabet i dag selvfølgelig er interessant, så er det set i det lidt længere perspektiv nok endnu mere vigtigt, hvad den fremtidige linje i amerikansk energipolitik bliver, siger Otto Friedrichsen.

Fra morgenstunden har der også været regnskab fra Dong, hvor driftsoverskuddet på 4756 mio. kr. i tredje kvartal var en anelse bedre end ventet.

Det dækker dog over en stor skuffelse i vindforretningen, en lille skuffelse i olieforretningen og en positiv engangspost på 1,3 mia. kr. i selskabets distributionsforretning. Det er dog velkendt, at der kan være forskydninger i Dongs forretning fra kvartal til kvartal.

I forbindelse med regnskabet har Dong varslet, at det vil sælge sin olieforretning, der ikke er et område, som energiselskabet vil satse på fremadrettet. Dong-aktien falder 1,2 pct. til 251 kr.

AMBU VIL FORTSÆTTE VÆKST

Der har også været regnskab fra medicovirksomheden Ambu, som blandt andet sælger udstyr til hospitaler.

Ambu kommer ud af regnskabsåret 2015/2016 med en omsætning på 2084 mio. kr. og en indtjening på 356 mio. kr., hvilket er en forbedring fra henholdsvis 1889 mio. kr. og 236 mio. kr. året før.

Og de kommende år skal også byde på mere vokseværk, lyder det fra topchef Lars Marcher, der frem mod 2020 vil øge overskudsgraden, EBIT, med 5 pct.point. På aktiemarkedet giver det dog ikke anledning til jubel, da aktien falder 0,3 pct. til 316,50 kr.

Blandt de øvrige danske selskaber på fondsbørsen vil der senere tirsdag være regnskaber fra Københavns Lufthavne, Møns Bank, AaB og Hvidbjerg Bank.