Aktier: Vestas toppede i nervøst og negativt marked

Tirsdag endte det danske eliteindeks, C20 Cap, med et fald på 2,4 pct. til 883,49. Det er første gang siden 19. februar sidste år, at indekset er under 900-niveauet.

Foto: Henning Bagger

Nervøsitet og usikkerhed prægede også tirsdag det danske aktiemarked, hvor et flot regnskab fra Vestas ikke blev belønnet, som det ville være blevet for et par måneder siden, mens skuffende, men konservative forventninger fra Pandora trak voldsomt ned, hvilket heller ikke ville have været tilfældet for et par måneder siden.

Det siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Vestas leverede flot over det hele, men aktien blev alligevel ikke kompenseret for mandagens fald og Pandora blev straffet for konservative forventninger.

Tirsdag endte det danske eliteindeks, C20 Cap, med et fald på 2,4 pct. til 883,49. Det er første gang siden 19. februar sidste år, at indekset er under 900-niveauet.

- Markedet er udsat for en giftig cocktail af usikkerhed om dels global vækst, dels kinesisk og dels europæisk vækst tilsat usikkerhed om bankernes evne til at stå imod tab, siger Ole Kjær Jensen.

Markedet ser desuden frem mod chefen den amerikanske centralbank, Janet Yellens, tale for Kongressen i USA onsdag eftermiddag.

Tirsdag morgen blev der leveret to C20-regnskaber og tal fra et par mindre. De store - fra Vestas og Pandora - løb naturligt nok med den største opmærksomhed i hver sin ende af C20 Cap-indekset.

VESTAS LEVEREDE FLOT OG GODT

Vestas kom med et flot regnskab for fjerde kvartal en halv time før børsåbningen. Indtjeningen voksede mere end ventet i kvartalet, udbyttet er hævet betragteligt, ordreindgangen satte rekord, og forventningerne ser lovende ud.

Vindmølleproducentens omsætning voksede i årets sidste kvartal til 3035 mio. euro fra 2473 mio. euro et år tidligere, hvilket var med til at løfte driftsresultatet (EBIT) før særlige poster til 404 mio. euro fra 252 mio. euro. Dermed steg EBIT-marginen til 13,3 pct. fra 10,2 pct.

Ifølge Ritzau Estimates havde analytikerne ventet en omsætning på 2952 mio. euro, et driftsresultat på 382 mio. euro og en margin på 12,8 pct.

- Jeg synes ikke, at Vestas får efter fortjeneste. Det var et regnskab, der var rigtig stærkt på samtlige regnskabsposter. Det eneste, der skuffede en smule, var, at der ikke var noget aktietilbagekøb, siger chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink.

Han fortæller, at Vestas på telekonferencen efter regnskabet oplyste, at selskabet hellere vil lave aktietilbagekøb på realiserede resultater end på forventninger.

- Det kan man godt tolke som en erklæring om, at der kommer et aktietilbagekøb senere i år, siger Mads Zink, der mener, at aktien i et normalt marked ville være blevet belønnet meget mere.

Vestas-aktien steg 7,5 pct. til 4101,0 kr. Mandag faldt den knap 10 pct.

PANDORA SKUFFEDE

Den anden store C20-koncern, som afleverede regnskab inden børsåbning, Pandora, leverede i fjerde kvartal en indtjening, der var dårligere end ventet. Bundlinjen i kvartalet endte på et overskud 1375 mio. kr., hvor analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates havde ventet et overskud på 1558 mio. kr.

Omsætningen var dog på linje med det, som Pandora meldte ud i starten af januar, og smykkeselskabet forventer desuden at øge salget i 2016.

Pandora-aktien faldt 7,3 pct. til 764 kr.

- Pandora bliver straffet for at skuffe på forventningerne, vurderer Ole Kjær Jensen.

- Så kan de være konservative og blive fulgt af opjusteringer som sidste år, men her og nu bliver det straffet, fortsætter han.

Pandora havde offentliggjort foreløbige regnskabstal i januar i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag i Thailand.

BANKER PRESSET

Bankerne var voldsomt pressede mandag, og den mest faldende gruppe i C20-regi. Deutsche Bank måtte tirsdag ud at forsikre, at man kan betale renterne på sine obligationer. En sjældent set foreteelse. Det har dog været med til at gøre investorerne knapt så nervøse tirsdag.

Bankerne var dog fortsat den næstmest faldende gruppe i det brede europæiske Stoxx 600-indeks tirsdag efter mandag at have været den mest faldende.

Herhjemme faldt Danske Bank 4,8 pct. til 172 kr., Nordea satte sig 2,9 pct. til 61,10 kr., og Jyske Bank faldt 3,2 pct. til 269,40 kr.

NOVO NEDJUSTERET IGEN

Novo Nordisk fik mandag sænket anbefalingen til ”sælg” fra ”neutral” af schweiziske UBS, mens kursmålet blev reduceret til 300 kr. fra 370 kr.

Tyske Independent Research meldte sig tirsdag på banen af finanshuse, der sænker kursmålet for Novo Nordisk-aktien. Finanshuset, der har fulgt aktien siden december 2015, har nu et kursmål på 350 kr. mod tidligere 400 kr. Anbefalingen hedder fortsat "hold".

Desuden fremlagde den franske rival Sanofi tirsdag morgen et regnskab for fjerde kvartal med en skuffende toplinje.

Novo-aktien faldt 2,3 pct. til 306,40 kr. tirsdag.

OGSÅ REGNSKABER UDEN FOR C20

Uden for eliteindekset aflagde ALK-Abelló regnskab for fjerde kvartal.

Selskabet havde fremgang i salget og indtjeningen i de sidste tre måneder af 2015, hvor det blandt andet var bedre resultater i Europa, som trak op.

ALK-aktien faldt 1,8 pct. til 787 kr.

MATAS HAVDE VÆKST I TREDJE KVARTAL

Også Matas kom med regnskab før børsåbning.

Materialistkæden havde en lille fremgang på både top- og bundlinjen i tredje kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16, hvor der dog ikke var de store udsving i resultaterne. Matas-aktien steg 1,3 pct. til 120,50 kr. tirsdag, men er statdig tæt på introduktionskursen på 115 kr. fra juni 2013.

ONSDAG ER STORE REGNSKABSDAG

Onsdag leverer tre C20-selskaber regnskaber. Carlsberg faldt tirsdag 0,2 pct. til 547,50 kr. Mærsk er også regnskabsaktuel, og aktien varmede op til regnskabet med et kursfald på 4,7 pct. til 8165kr. for B-aktien. DSV varmede op til sit regnskab, der ligeledes kommer onsdag, med et kursfald på 1,8 pct. til 230,70 kr.