Aktier: Vestas tager teten frem mod store begivenheder

En aktietrio bestående af Vestas, Danske Bank og Chr. Hansen har torsdag middag lagt sig i spidsen på et marked, hvor der vil blive holdt øje med parlamentsvalget i Storbritannien, rentemødet i Den Europæiske Centralbank og høringen af den fyrede FBI-direktør, James Comey, i Senatets efterretningskomité.

Stockfoto: En aktietrio bestående af Vestas, Danske Bank og Chr. Hansen har torsdag middag lagt sig i spidsen på et marked, hvor der vil blive holdt øje med parlamentsvalget i Storbritannien, rentemødet i Den Europæiske Centralbank og høringen af den fyrede FBI-direktør, James Comey, i Senatets efterretningskomité. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Investorerne både herhjemme og i det øvrige Europa virker til at være lettere positivt stemt, inden resultaterne begynder at tikke ind, og det danske eliteindeks, C20 Cap, stiger med 0,3 pct. til 1165,24.

Der er småt med selskabsspecifikke nyheder for de tre mest stigende aktier. Vestas, der ligger helt i top, har sagt til Reuters, at det håber »meget snart« at kunne annoncere nye ordrer i Marokko og i det vestlige Afrika. Vindmølleaktien stiger 0,8 pct. til 608 kr.

Danske Bank-aktien ligger samtidig 0,7 pct. højere i 249,70 kr., mens Chr. Hansen-aktien får et løft på 0,6 pct. til 470,20 kr.

Pandora-aktien ligger også med blandt de stigende aktier med et lille plus på 0,4 pct. til 640 kr. Smykkeselskabet henter lidt medvind fra USA, efter at den amerikanske smykkeforhandler Signet Jewelers steg omkring 4 pct. onsdag i forbindelse med et skulderklap fra Bank of America, der gentog en købsanbefaling.

Signets salg omkring mors dag har været solidt, og det indikerer en stabilisering af det amerikanske marked, vurderer banken ifølge Bloomberg News.

Det er netop det amerikanske marked og tilbageholdende kunder, der har været et af de store problemer for Pandora. Aktien er faldet med 30 pct. i år.

DONG TRUET AF OLIEKÆMPER

Dong Energy kan være truet på sin førerposition inden for havvind, skriver Børsen, med henvisning til at oliegiganter som Shell og Statoil satser milliarder af kroner på offshore vindenergi.

Samuel Leupold, chef for vindenergi i Dong, er godt klar over, at der kommer store modstandere på banen.

»Har de kompetencerne og den finansielle styrke? Ja, det har de. Og vil de ind på vores marked? Ja, det står nu klart, og derfor tror jeg også, at de vil indtage en rolle på det her marked, og det vil de gøre ved at spille på deres finansielle styrke,« siger Samuel Leupold til Børsen.

Dong-aktien stiger med 0,1 pct. til 298,50 kr.

Uden for C20 er der fokus på SAS, hvis aktie stiger 0,8 pct. til 12,60 kr. Luftfartselskabet fløj i maj med 2,6 mio. passagerer, og det var rekord for den måned og 3,3 pct. højere end i samme periode sidste år.

Trafikrapporten viser dog et fortsat pres på billetpriserne, da en foreløbig opgørelse af den såkaldte valutajusterede yield viser et fald på 3,0 pct.

»Selv om efterspørgslen er stigende, så er driftsmiljøet udfordrende med en yield på et historisk lavt niveau. Tilmed er flybrændstofpriserne steget fra sidste år, og dollaren er på et ufavorabelt niveau,« skriver SAS i sin månedlige trafikrapport.

NORDEA I SØGELYSET

Nordea-aktien stiger med 0,1 pct. til 85 kr., selv om den svenske regering har meddelt, at den fastholder, at afgifterne til landets banker skal være højere.

Pengene, der kommer ind, skal polstre statskassen til fremtidige bankkriser, og Nordea har derfor overvejet at flytte hovedkvarter som følge af afgiften, men banken er endnu ikke klar med en endelig afgørelse.

»Noget af det, som har været drøftet, er, om Nordea kan slippe for det her ved at flytte til et andet land. Men jeg må bare sige, at jeg kan ikke forestille mig, at finanstilsynet i hverken Finland eller Danmark vil stå med åbne arme over for Nordea. De systemiske risici flytter jo med,« siger analytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen.

Bavarian Nordic-aktien stiger med 2,7 pct. til 365,50 kr. Interessen kan være genereret af deltagelse på en investorkonference i New York arrangeret af børshuset Jefferies.

Det amerikanske investeringsselskab Stifel løfter kursmålet for G4S-aktien til 31,24 kr. fra 27,36 kr. Anbefalingen er ifølge Bloomberg fortsat "køb". G4S-aktien stiger med 1,4 pct. til 28,73 kr. Aktien er steget med over 40 pct. i år.