Aktier: Vestas stryger til tops efter Runevad-interview

Arkivfoto: Matas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe

Det danske aktiemarked virker fredag helt umærket af, at der torsdag blev udbudt aktier i Dong Energy for op mod 18,6 mia. kr.

Elite-indekset, C20 Cap, ligger i et plus på 0,3 pct. til 1051,61, godt hjulpet af især Vestas. Dermed klarer det danske marked sig ganske pænt sammenlignet med de store europæiske børser i Frankfurt og London, hvor de toneangivende indeks siver med 0,1-0,2 pct.

»Det danske marked ligger og "outperformer" de europæiske markeder en smule, så Dongs aktieudbud er ikke noget, som jeg har bidt mærke i, at man kan mærke endnu. Det kan godt være, at det kommer på et tidspunkt, men de store investorer ved ikke endnu, hvor meget de skal bruge«, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.

Han vurderer, at det er et interview med Anders Runevad, der har pustet til Vestas-aktien fredag formiddag. Ved 11.30-tiden ligger Vestas til en stigning på 3,1 pct. til 479,20 kr.

Til Bloomberg News siger Anders Runevad, at udsigterne på det amerikanske marked er mere positive, end Vestas oprindeligt har vurderet. Årsagen er en femårig forlængelse af en skatterabatordning ved opstillingen af vindmøller samt en efterfølgende afklaring fra de amerikanske skattemyndigheder om, hvorledes ordningen behandles rent praktisk.

Mærsk ramt af prisfald

Blandt de øvrige C20 Cap-aktier stiger Danske Bank næstmest med 0,7 pct. til 190,80 kr., mens TDC er gået til bunds i C20 efter et fald på 0,9 pct. til 34,14 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk har det svært og falder med 0,7 pct. til 8640 kr. Olieprisen er efter en kort flirt med 50 dollar-niveauet igen sendt på retræte og handler i 48,90 dollar målt på nordsøolien, Brent.

Derimod er rateindekset Shanghai Containerized Freight Index, SCFI, der dækker over raterne for fragt fra Shanghai til en stribe destinationer i hele verden, steget 9,8 pct. i ugen, der slutter fredag.

Matas med regnskab

Blandt sidepapirerne falder Matas 4,4 pct. til 120,50 kr. Mates er kommet med regnskab for fjerde kvartal af det skæve regnskabsår 2015/16. I perioden er både top- og bundlinjen faldet sammenlignet med samme kvartal et år tidligere.

»Det er fair nok, at aktien falder en lille smule på det resultat, men den skal nok heller ikke falde meget mere«, vurderer Mads Zink.

For regnskabsåret 2016/17 venter Matas blandt andet, at omsætningen vil vokse underliggende med en "like-for-like" vækst på cirka 1-3 pct. efter hensyntagen til en positiv kalendereffekt.

Siden børsnoteringen i juni 2013 har aktionærerne, er aktiekursen steget 4,8 pct. sammenlignet med afregningskursen ved børsnoteringen på 115 kr. Desuden er der udbetalt 11,30 kr. i udbytte, hvilket bringer det samlede afkast op på 14,6 pct. over knap tre år. For det netop afsluttede regnskabsår vil Matas udbetale et udbytte på 6,30 kr. per aktie.

Rockwool, der har fået hævet kursmålet af Berenberg til 1220 kr. fra tidligere 1000 kr., stiger 1,2 pct. til 1257 kr. Berenbergs anbefaling er stadig "hold", fremgår det af data fra Bloomberg.

BIF i europa - AAB ude

Blandt fodboldaktierne stiger Brøndby IF med 3,3 pct. til 0,79 kr., efter at det nu er sikkert, at de blå-gule får europæisk deltagelse i den næste sæson. En 2-0 sejr ude mod Hobro, samtidig med at Aalborg Boldklub (AaB) spillede uafgjort hjemme mod FC Midtjylland, har afgjort sagen.

Resultaterne betyder, at AaB, der falder 0,8 pct. til 0,26 kr., ikke kommer til at spille europæisk bold efter sommerferien, mens Brøndby IF som minimum er sikret en fjerdeplads i Superligaen, der giver adgang til Europa League.