Aktier: Vestas stryger til bunds efter regnskab

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas synker til bunds på det danske aktiemarked onsdag, efter at vindmøllekoncernen fra morgenstunden er kommet med regnskab for fjerde kvartal af 2014.

Det er blandt andet forsigtige forventninger til 2015, som trækker vindmølleaktien ned med 5,8 pct. til 270,5 kr. efter kort tids handel.

C20 Cap-indekset er åbnet 0,2 pct. lavere i 856,34, uden at der er de store bevægelser blandt andre aktier end Vestas.

Vestas' driftsindtjening levede ikke helt op til markedets forventninger til driften i fjerde kvartal af 2014, men top- og bundlinje var helt på linje med forventningerne.

Til gengæld betyder de udmeldte forventninger til 2015, at Vestas realt set kan gå tilbage. Det skyldes, at Vestas minimum venter at levere 6,5 mia. euro i omsætning, en driftsmargin (EBIT) før særlige poster på minimum 7 pct., og frie pengestrømme på minimum 400 mio. euro.

I 2014 opnåede vindmølleselskabet en omsætning på 6,9 mia. euro og en EBIT-margin på 8,1 pct. før særlige poster. Pengestrømmene var på 841 mio. euro.

Samtidig lyder markedets forventning, at Vestas præsterer en 2015-omsætning på 7,3 mia. euro, en EBIT-margin på 9,1 pct. og 468 mio. euro i frie pengestrømme ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

I forbindelse med regnskabet meddeler Vestas, at selskabet udbetaler sit første udbytte i 12 år. Udbyttet foreslås at lande på 3,90 kr. (ca. 0,52 euro) per aktie, hvis bestyrelsens forslag godkendes på generalforsamlingen i marts.

Blandt de øvrige selskaber i C20-indekset er der fokus på TDC, der fra morgenstunden har kunnet se den norske konkurrent Telenor komme med regnskab for fjerde kvartal.

Telenor-regnskabet bekræftede tendensen med, at kunderne forsvinder fra TDC. Således fik Telenor 24.000 mobilkunder i Danmark i fjerde kvartal. TDC-aktien falder 0,4 pct. til 48,5 kr.

På bryggerifronten har Carlsberg kunnet skele til konkurrenten Heineken, der er kommet med regnskab onsdag morgen. Regnskabet bekræftede, at udfordringerne i Central- og Østeuropa ikke kun rammer Carlsberg.

I 2014 omsatte Heineken for 2868 mio. euro i Central- og Østeuropa, hvilket mod en omsætning på 3097 mio. euro i 2013. Til gengæld har Heineken oplevet en mindre fremgang på samtlige resterende markeder: Vesteuropa, Amerika, Afrika og Asien.

Størst var stigningen i omsætningen på det amerikanske kontinent, hvor bryggeriets omsætning gik frem med 136 mio. euro til 4631 mio. euro. Carlsberg, der kommer med regnskab om præcis en uge, åbner uændret i 491,4 kr.