Aktier: Vestas stiger efter ordrestorm

De danske aktier holder ved den positive begyndelse på det nye år ved middagstid fredag, hvor der er moderate stigninger at spore blandt størstedelen af de hjemlige papirer.

De danske aktier holder ved den positive begyndelse på det nye år ved middagstid fredag, hvor der er moderate stigninger at spore blandt størstedelen af de hjemlige papirer.

Eliteindekset C20 Cap stiger med 0,5 pct. til 809,45 ved 11.20-tiden, og 13 ud af 20 aktier er i fremgang.

- Det er lidt mere risikovilligt i Norden, fordi det er et nyt år. Og det er formentlig det, der er motivationen bag stigningerne herhjemme, siger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Dagens største overskrifter tilfalder vindmølleproducenten Vestas, der fik en flot afslutning på 2014 med fire nye ordrer på samlet knap 400 megawatt (MW), mens selskabet måske endnu mere væsentligt også sikrede sig to nye rammeaftaler på samlet op til 1600 MW.

Vestas hentede efter lukketid tirsdag to ordrer til USA på samlet 210 MW, og begge ordregivere, EDF og Sunedison, indgik samtidig rammeaftaler på henholdsvis 1000 MW og 600 MW med Vestas, som dermed ser ud til at sikre sig aktivitet på det vigtige amerikanske marked i 2016 også.

- De nye rammeaftaler er meget vigtige. Man kan ikke umiddelbart se, om aftalen på 1000 MW med EDF alene er til USA eller hele verden, men aftalen på 600 MW med Sunedison er en super god nyhed. Det faktum, at Vestas allerede nu begynder at have ordrer til USA til 2016, bør berolige meget. Det har været det helt store spørgsmål indtil nu, siger Jacob Pedersen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

- Det ser Vestas ud til at imødegå i væsentlig grad nu. De rammeaftaler, man har fra 2013, vil Vestas også forsøge at dirigere over i 2016, for det har i forvejen rigeligt at lave i 2015. Kunden vil selvfølgelig helst have projekterne op så hurtigt som muligt, men det handler om, at man skal redde vindindustrien og leverandørkæden fremover, og det kan man gøre ved at sikre nogle af de her projekter til 2016, fortsætter han.

Vestas-aktien fører an i C20 Cap-indekset med sin stigning på 3,7 pct. til 234,90 kr.

Pandora-aktien, der blev den mest stigende eliteaktie i 2014, fortsætter desuden sin fremgang fredag. Aktien stiger med 0,8 pct. til 508,50 kr., efter at den besejrede Genmab i kampen om at blive årets bedste C20-investering i 2014. Genmab stiger fredag med 0,3 pct. til 361,40 kr.

Forsikringsselskabet Trygs aktie er også i god form fredag, efter at selskabet har sat gang i sit ekstraordinære aktietilbagekøbsprogram, som blev præsenteret i begyndelsen af november sidste år. Aktien stiger med 1,1 pct. til 696,50 kr.

Blandt sidepapirerne er der fokus til fodboldklubben Brøndby IF, der kan berette, at klubbens hovedsponsor, Bet25, ønsker at forlænge sin aftale med Brøndby i yderligere to år - hvilket vil sige frem til sommeren 2017.

Den hidtidige aftale, der blev indgået i sommeren 2014 og overraskende blot havde et enkelt års varighed, udløber med udgangen af denne sæson, men der er indskrevet en option i aftalen, så den kan forlænges.

Brøndby-aktien stiger med 10,1 pct. til 1,75 kr.