Aktier: Vestas starter som prop i eliteindeks med Pandora i top

Vestas falder mandag morgen i et indeks, der er præget af flere negative kursudviklinger end positive. Det danske eliteindeks, C20 Cap, falder med 0,3 pct. til 1033,80.

Arkivfoto. Vestas falder mandag morgen i et indeks, der er præget af flere negative kursudviklinger end positive. Det danske eliteindeks, C20 Cap, falder med 0,3 pct. til 1033,80. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er igen Donald Trump, der mandag har første "rigtige" arbejdsdag som amerikansk præsident efter sin indsættelse i fredags, der vil være fokus på, efter at han weekenden meldte de store linjer ud om en ny energipolitik. Her fremgik det blandt andet, at det skal være slut med støtte til vedvarende energi, og der skal i højere grad satses på kul og olie.

Men generelt peger det på en rolig dag, hvor investorerne vil være afventede, da der først i ugens løb begynder at tikke data og regnskaber ind, man kan bruge som ledesnore.

- Vi mangler noget, der kan drive markedet, og derfor kigger vi mod regnskaberne og data. Folk er stadigvæk lidt fanget af Donald Trumps indsættelse som ny præsident - men jeg tror, at det her bliver ugen, hvor vi slipper Trump og i stedet kommer til at fokusere mere på det vigtige som regnskaber og nøgletal, sagde Lars Skovgaard Andersen, senioraktierådgiver i Danske Bank, til Ritzau Finans umiddelbart før åbning af handlen, og påpegede, at mandag umiddelbart er tynd på nyheder.

- Jeg tror, vi får en lidt famlede dag frem til 12-halv-et-tiden, hvor de begynder at røre på sig i USA. Kan vi se nervøsitet i futures, så bliver vi det også her, lød det fra Lars Skovgaard Andersen.

KUL OG OLIE

Men inden fokus rettes mod konkrete tal, sætter Trump sig dog på Vestas, der ligger i bunden af indekset med et fald på 1,1 pct. til 471,40 kr. Vindmølleaktien får følgeskab af Danske Bank, der falder med 1 pct. til 224,10 kr. uden egentligt nyt.

Lars Aagaard, der er direktør for Dansk Energi, siger til Ritzaus Bureau, at vindmølleindustrien, der har nydt godt af særlige støtteordninger, kan blive berørt ved udmeldingerne fra USA.

- Men man skal også huske på, at de nuværende støtteordninger blev fornyet lige før valget og gælder denne valgperiode ud, siger Lars Aagaard.

TDC OPJUSTERER PENGESTRØMME

Lige inden åbning opjusterede TDC forventningerne til de frie pengestrømme i 2016 til nu omkring 2100 mio. kr. mod tidligere over 1700 mio. kr.

- Det bedre resultat er primært drevet af anderledes timing af ændringer i driftskapitalen, begrunder TDC.

Telekoncernen offentliggør regnskab for 2016 den 3. februar, og aktien falder med 0,6 pct. til 38,22 kr.

FINANSHUSES EFTERSYN KAN SKUBBE ENKELTAKTIER

Mandag ser ud til at blive endnu en dag, hvor det blandt andet er finanshusenes ændrede kursmål og anbefalingerne, der kan bestemme retningen på enkelte aktier.

A.P. Møller-Mærsk har fået hævet sit kursmål af Morgan Stanley til 10.800 kr. fra 10.000 kr. Det fremgår af Bloomberg News.

Anbefalingen er uændret "ligevægt", og der er da også tale om, at kursmålet lægges tættere op af markedskursen, idet B-aktien i Mærsk ligger uændret i 11.570 kr.

Også bryggerikoncernen Carlsberg har fået løftet kursmålet til 640 kr. fra 600 kr. Det er af britiske Barclays, der har lagt lige under 7 pct. til kursmålet, fremgår det af Bloomberg News. Anbefalingen fastholdes på "ligevægt."

Carlsberg-aktien falder 0,4 pct. mandag morgen til 613 kr.

Også Novozymes, der kom med regnskab for fjerde kvartal i sidste uge, kan komme i søgelyset. Handelsbanken Capital Markets vurderer, at selv om kvartalet var et solidt et af slagsen, så er det stadig for tidligt at slå fast, hvorvidt der er tale om en robust vending. Børshuset er derfor gået i venteposition og fastholder anbefalingen "reducer" og et kursmål på 240 kr., fremgår det af et analysenotat.

Novozymes falder med 0,1 pct. til 246,10 kr.

I toppen af indekset skinner Pandora klarest med et plus på 1,3 pct. til 886 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.

NYT FRA SIDEPAPIRER

Og udenfor eliteindekset har Atlantic Petroleum nu gennemført salget af sine norske aktiviteter til M Vest Energy og vil nu rette opmærksomheden mod sine ejerandele i et par britiske oliefelter. Salget af de norske aktiviteter blev første gang annonceret 9. marts sidste år. Aktien ligger uændret i 11,90 kr.

G4S har fået løftet anbefalingen af det amerikanske børshus Stifel til "hold" fra "sælg". Samtidig er kursmålet skruet op til 250 pence fra tidligere 200 pence. Det fremgår af Bloomberg News.

I danske kroner er Stifels nye kursmål på 21,56 mod tidligere 17,12 kr. G4S-aktien stiger med 1,3 pct. til 21,37 kr.