Aktier: Vestas snurrer til tops i grønt C20

Vestas har genereret så imponerende et regnskab, at investorerne belønner vindmølleproducenten med et betragtelig kurshop. Fabrikanten af grønne energigeneratorer skydes dermed til tops i et generelt grønt dansk eliteindeks.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

- Vi har fået nogle ganske fornuftige regnskaber her fra morgenstunden, der er med til at trække indekset op, forklarer Mikkel Duus-Hansen, der er aktieanalytiker i Spar Nord, til Ritzau Finans.

Dertil kommer, at der generelt er en positiv stemning på børserne i Europa, hvilket ifølge aktieanalytikeren smitter af på Danmark.

Samlet går C20 Cap-indekset tirsdag middag frem med 1,1 pct. til 1016,22, hvilket følger oven på onsdagens indeksfald på 0,8 pct.

VESTAS SUSER FREM

Blandt de regnskabsaktuelle selskaber løber Vestas med overskrifterne med et regnskab for andet kvartal, hvor selskabet mere eller mindre overrasker positivt over hele linjen og har valgt at opjustere sine forventninger til 2016. Desuden indleder vindmøllekoncernen med et aktietilbagekøbsprogram på 400 mio. euro - svarende til knap 3 mia. kr.

- De kommer med et regnskab, som er markant bedre, end hvad analytikerne havde ventet, og som er krydret med en opjustering. Især opjusteringen af overskudsgraden er det, der springer mig i øjnene. Ledelsen i Vestas har ellers ry for at være konservativ, så når de opjusterer så meget, er det en meget stor positiv overraskelse, lyder det fra Mikkel Duus-Hansen.

Vestas-aktien får et rygstød på 9,7 pct. til 535,00 kr.

JYSKE BANK OVERBEVISER

Også Jyske Bank har fremlagt regnskab for andet kvartal, og det er også blevet taget vel imod af markedet.

Banken er kommet ud af andet kvartal med et overskud før skat på 1024 mio. kr. mod et overskud før skat på 1301 mio. kr. i samme periode sidste år.

Regnskabet overrasker med positive nedskrivninger og en melding om, at fusionen med BRF er gennemført halvandet år før tid og til en pris på 110 mio. kr. mod ventet 100-150 mio. kr.

- Jyske Bank skuffer stort set kun på nettorenteindtægterne, der lidt lavere end ventet. Alt andet er mere eller mindre en positiv overraskelse, fremhæver Mikkel Duus-Hansen.

Jyske Bank-aktien stiger 1,5 pct. til 282,40 kr.

GENMAB MED PARTNERNYT

Selv om det er regnskaberne, der er i fokus torsdag, er der også plads til enkelte andre nyheder i C20. Genmab oplyser eksempelvis, at partneren Janssen har indsendt en ansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om at få udvidet brugen af kræftmedicinen Darzalex, så det kan blive brugt af patienter, som bare har været gennem et tidligere behandlingsforløb. I dag er det godkendt til patienter med mindst tre forløb.

Genmab-aktien falder dog med 0,6 pct. til 1106,00 kr.

Maersk Supply Service, der er en del af det såkaldte femte ben i det lyseblå konglomerat oplyser, at det sælger 20 af sine skibe og skærer dermed antallet af ansatte med 400. Frasalget af skibene vil ske over de kommende 18 måneder.

Mærsks B-aktie stiger med 2,2 pct. til 9290,00 kr.

DFDS PRÆSTERER IGEN, IGEN

Også uden for eliteindekset er der torsdag kommet flere regnskaber. Mest bemærkelsesværdigt er måske tallen fra DFDS, som efter andet kvartal har opjusteret sine forventninger til helåret. Rederiet venter nu, at driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster stiger til et interval på 2450-2600 mio. kr. sammenlignet med et tidligere interval på 2300-2500 mio. kr.

Forventningen indeholder en negativ valutakurspåvirkning på omkring 75 mio. kr. for året, oplyser DFDS, som dog fortsat venter at omsætningen vil stige med omkring 6 pct. eksklusive bunkertillæg.

- DFDS kommer også med et fantastisk regnskab. Det er næsten gang på gang, de overrasker positivt, påpeger Spar Nords aktieanalytiker.

DFDS-aktien skyder frem med 7,9 pct. til 339,40 kr.

NKT MED SPAREØVELSE

Blandt sidepapirerne er der også nyt af for investorerne fra NKT, der har offentliggjort regnskabstal for andet kvartal. Her lufter koncernen ambitioner om en ny organisationsstruktur og en ny forretningsmodel for Nilfisk-Advance, der også indeholder omkostningsbesparelser på 35 mio. euro.

Beslutningen er truffet efter en periode, hvor den organiske vækst ikke helt har levet op til forventningerne. Omkostningsbesparelserne ventes at få fuld effekt i 2019, oplyser NKT.

NKT-aktien løftes 5,7 pct. til 379,90 kr.

EN STRIBE MINDRE REGNSKABER

Desuden er der kommet regnskaber fra H+H, Skjern Bank, Santa Fe og North Media.

H+H går frem med 5 pct. til 73,50 kr., Skjern Bank stiger med 7,8 pct. til 35,00 kr., Santa Fe daler med 10,9 pct. til 61,50 kr., og North Media hæves med 0,7 pct. til 14,50 kr.

I løbet af torsdagen bliver der i øvrigt offentliggjort regnskab for andet kvartal fra Fynske Bank og Hartmann, som henholdsvis stiger 3,1 pct. til 66,00 kr. og 0,7 pct. til 302,00 kr.