Aktier: Vestas rammes hårdest i rødt marked

Læs mere
Fold sammen

Der er ikke meget optimisme at hente blandt de danske aktiehandlere torsdag, hvor retningen er entydigt nedad. Kun enkelte defensive papirer formår at holde sig oven vande, når man kigger på C20 Cap-indekset, der samlet dykker med 1,5 pct. til 1001,21.

Usikkerheden omkring gældssituationen i Grækenland har igen fundet et jerngreb om markederne frem, og findes der ikke nogen aftale senest fredag, hænger grækerne på randen af en statsbankerot.

Det er ikke noget, der umiddelbart border for risikovillighed blandt investorerne, som derfor vælger at sælge ud af aktierne.

Værst af eliteaktierne klarer Vestas sig på trods af nyheder af både positiv og negativ karakter - og tilmed mest til den første side. Vindmølleproducenten har fået forlænget sin bankaftale, og samtidig har den hentet en mindre ordre i Italien.

Den nye aftale er en såkaldt revolverende kreditfacilitet, der er at sammenligne med en kassekredit. Kreditten lyder på 1050 mio. euro og er til rådighed for lån såvel som projektrelaterede garantier - dog med en øvre grænse for lån på 500 mio. euro. Aftalen løber i fem år og kan forlænges med yderligere to.

Samtidig har Vestas hentet en ordre på 40 megawatt (MW) til Italien. Der er tale om levering af 12 styk 3,3 MW-møller til kunden Eolica Cancellara. Leveringen af møllerne begynder i fjerde kvartal i år, og idriftssættelsen ventes at ske i første kvartal næste år. Med i aftalen følger også en tiårig serviceaftale i Vestas' dyreste klasse, AOM 5000.

På negativsiden bekræfter Vestas i en fondsbørsmeddelelse, at Statskrafts norske vindkraftprojekt omfattende seks vindkraftværker, hvor Vestas var blevet udpeget som foretrukken leverandør, ikke gennemføres.

Bekræftelsen faldt, efter at der havde været rygter i markedet om aflysningen.

Vestas falder med 2,9 pct. til 326,50 kr.

I toppen af eliteindekset er der fortsat positivt lys til TDC, der også sluttede øverst i onsdagens handel. Danske Markets har løftet sin anbefaling af teleaktien til "hold" fra "sælg", mens kursmålet er løftet til 55 kr. fra 48 kr. TDC-aktien stiger med 0,5 pct. til 51,40 kr. efter onsdagens stigning på 2,9 pct.

Nordea falder med 1,1 pct. til 87,75 kr. på trods af et stort skulderklap fra den amerikanske storbank Goldman Sachs, der har løftet sin anbefaling af Nordea til "køb" fra "neutral", mens kursmålet er skruet op til 103,6 kr. fra 85,6 kr.

Jyske Bank er også blandt de mindst faldende aktier efter topplaceringen onsdag, hvor aktien gik frem med knap 2,9 pct. Den stigning var fremprovokeret af, at amerikanske Citigroup indledte dækning af aktien med en købsanbefaling samt et kursmål på 385 kr. Torsdag falder Jyske Bank med 0,8 pct. til 334,40 kr.

Blandt sidepapirerne er onlinetøjselskabet Stylepit fortsat i fokus, fordi selskabet får kritik fra en af sine store aktionærer. Anders Holch Povlsen fra Bestseller, der ejer 24,9 pct. af pressede Stylepit, siger til Berlingske Business, at "medarbejdere og kunder har lidt længe nok," og derfor vil Bestseller ikke deltage i selskabets kapitalrejsning på 50 mio. kr. Angiveligt er der dog en ny aktionær klar med 35 mio. kr.

Stylepit falder med 5 pct. til 0,57 kr. og fortsætter dermed onsdagen nedtur, hvor aktien faldt med 7 pct.

ALK-Abelló er en af de blot 16 danske aktier, der er i positivt terræn torsdag, efter at selskabet og dets amerikanske partner, Merck (MSD), er kommet i mål med et fase 3-studie.

De to selskabers tabletvaccine mod husstøvmideallergi nåede sit primære mål i fase 3-studiet, der involverede cirka 1500 patienter i USA og Canada. Nu vil Merck tage resultaterne videre og diskutere en registreringsansøgning for midlet i USA med sundhedsmyndighederne FDA.

Jens Bager, administrerende direktør hos ALK-Abelló, siger til Ritzau Finans, at man inden for de næste seks til otte måneder forventer, at ansøgningen kan være indsendt. Samtidig kan der være pæne milepælsbetalinger i vente.

Og det er en ganske god nyhed, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- Det er et vigtigt marked og en vigtig allergiform, som ALK potentielt kan komme inden for, og det bidrager til dets samlede portefølje, så det er positivt, siger han til Ritzau Finans.

ALK-aktien løftes med 3,8 pct. til 826 kr.