Aktier: Vestas overstrålede alle i grønt eliteindeks

Læs mere
Fold sammen

Noget ensom højt oppe i toppen af C20 Cap-indekset tronede Vestas med et plus på 7,1 pct. til 424,40 kr. ved lukningen af torsdagens danske aktiemarked efter positivt politisk nyt fra USA. Og derfra var der et pænt stykke ned til indeksets nummer to, Coloplast, der blev løftet 1,1 pct. til 490 kr. uden selskabsspecifikke nyheder

Samlet sluttede eliteindekset i 1131,10 eller 0,4 pct. højere end onsdagens lukkeniveau, og dermed lagde det danske eliteindeks afstand til sine europæiske kolleger, der målt på Stoxx 600-indekset havde tabt 0,2 pct. ved dansk lukketid.

Ifølge afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen kan det danske indeks' positive enegang tilskrives den markante stigning i Vestas-aktien.

- Det er Vestas, der trækhesten bag stigningen i dag, konstaterer han og henviser til informationer fra USA om, at skatterabatordningen PTC, der støtter investeringer i vedvarende energi, fredes i den ventede skattereform.

- Det er den udsigt, der løfter Vestas, på trods af at Morgan Stanley var ude med et negativt skriv til morgen, bemærker han. Den amerikanske finanskæmpe reducerede kursmålet for Vestas til 395 kr. fra 570 kr.

På den anden side vandt vindmølleleverandøren torsdag endnu en indisk ordre - denne gang på 40 megawatt.

- Men det er mere det andet, der trækker, fastslår Ole Kjær Jensen.

Han ser dagens løft som "fair", taget i betragtning hvor meget aktien blev presset af usikkerhed om netop PTC-ordningen.

DNB SER POSITIVT PÅ PANDORA

Med i C20-toppen var også Pandora med et plus på 0,6 pct. til 625,50 kr., en stigning Ole Kjær Jensen tilskriver, at norske DNB har indledt dækning af aktien med en købsanbefaling og et kursmål på 900 kr.

- Pandoras transformation fra en virksomhed med et produkt til et globalt smykkebrand har store risici, men værdisætningen er attraktiv, skriver DNB i en analyse ifølge Bloomberg News.

Genmab var torsdag i negativt fokus med et fald på 1,7 pct. til 1034 kr. dybest i eliteindekset.

- Der er stadig usikkerhed om Darzalex-tallene, påpeger Ole Kjær Jensen. Darzalex er Genmabs kræftmiddel, som måske trues på salget af nye produkter fra konkurrenterne Celgene og Bluebird.

- Så den er stadig "not in favor", hvis man kan sige det sådan, siger Ole Kjær Jensen.

DANICA KØBER SEB PENSION I DANMARK

En anden af torsdagens større selskabsspecifikke nyheder var, at Danske Banks pensionsselskab, Danica, overtager SEB Pensions danske aktiviteter. Danica betaler 5 mia. kr. for overtagelsen - mens SEB derudover beholder ekstra 1,5 mia. kr. i ekstraordinært udbytte, inden overtagelsen går igennem. Danske Bank-aktien faldt 0,2 pct. til 241,70 kr.

Også Nordea kom i fokus, da banken i forbindelse med sin flytning fra Sverige til Finland nu spår besparelser på 1,1 til 1,3 mia. euro opgjort til nutidsværdi, hvor der tidligere var ventet besparelser på 1,0 til 1,1 mia. euro. Nordea-aktien lukkede med et minus på 0,2 pct. til 75,15 kr.

Anderledes fremdrift var der i Ørsted-aktien, som steg 0,5 pct. til 346,20 kr., efter at canadiske RBC Capital hævede anbefalingen til outperform fra sector perform, mens kursmålet blev skruet op til 450 kr. fra 350 kr.

NILFISK OG TENNANT SES SOM PAR

Uden for eliteaktiernes rækker var der torsdag opmærksomhed på Nilfisk, efter at storaktionæren hedgefonden Primestone har foreslået en sammenlægning af den danske producent af rengøringsmaskiner med den amerikanske kollega Tennant. Onsdag steg aktien 7,1 pct. og torsdag fortsatte opturen med et plus på 5,1 pct. til 335 kr.

/ritzau/FINANS