Aktier: Vestas overrasker med lille fald i tyndt marked

Mens julestilheden begynder at indfinde sig i aktiemarkedet, er det torsdag Vestas, der tiltrækker sig opmærksomhed i den negative halvdel af det dansk eliteindeks, som siden ugens begyndelse har heddet C25, og hvor en trio af Genmab, Novo Nordisk og Bavarian kæmper om topplaceringen.

Arkivfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere

»Volumen er 40 pct. under, hvad det plejer at være, i dag - hvis man sammenligner med de sidste 20 dage«.

»Vi er ved at nærme os en årsafslutning, og jeg tror ikke, at folk skal ud at rykke helt rund i deres positioner, konstaterer børsmægler Anne Sophie Riis i ABG Sundal Collier«.

I den træge handel ligger C25 torsdag middag i 1141,12, som er 0,5 pct. højere end onsdagens slutniveau. Mandag lukkede indekset sin første dag som toneangivende i 1139,48.

VENTER POSITIVT ORDREFLOW FOR VESTAS

Vestas-aktien falder 0,2 pct. til 434,60 kr. på dagen, hvor den amerikanske skattereform synes sikker i land efter vedtagelse i Kongressen, hvorefter det kun er underskriften af præsidenten, Donald Trump, der mangler.

»Det overrasker mig, at den er i lidt i negativt terræn i dag i forhold til resten af markedet. Jeg havde tænkt, at når nu skatteaftalen er så godt som ud af verden, så var fokus væk fra det, og så ville aktien - rent historisk - ride på et ret fint ordreflow resten af året.«

»Så vi har en forventning om, at Vestas skal ligge fint op til nytår, for der kan komme en masse ordre ind, når skatteaftalen er underskrevet,« siger Anne Sophie Riis.

»Men på den anden side af nytår kommer fokus til at gå benhårdt tilbage på prispres. Så kommer nytårstømmermændene,« tilføjer hun.

BAVARIAN FIK POSITIV SHORT-MELDING

Bavarian Nordic, som fik en plads i eliteindekset ved mandagens udvidelse til 25 indeksmedlemmer, stiger torsdag middag 1,2 pct. til 221,80 kr.

Det sker uden selskabsspecifikke nyheder, og det samme gælder for de to andre af torsdagens topkandidater, Novo Nordisk, der løftes 1,7 pct. til 337,20 kr., og Genmab, der stiger 1,4 pct. til 1045 kr.

Men for Bavarian Nordic oplyste Millenium International Management onsdag om en reduktion i shorpositionen i det danske biotekselskab til 0,76 pct. fra 0,87 pct. af aktierne. Ifølge Anne Sophis Riis er der især udlandet, der køber op i Bavaria-aktien.

Genmab havde onsdag efter otte dage med fald en positiv dag. Tal fra analysehuset Symphony Health, som har estimeret salget til blandt andet hospitaler og lægeklinikker, indikerede onsdag, at Genmabs partner Janssen solgte Darzalex for 92,4 mio. dollar i november mod 90,6 mio. dollar i oktober.

DANSKE BANK ACCEPTERER BØDE

Blandt de børsnoterede selskaber, der torsdag tiltrækker sig opmærksomhed, er og også Danske Bank, som i formiddagstimerne kunne meddele, at banken har har accepteret et bødeforlæg på 12,5 mio. kr., i forbindelse med at banken har modtaget en sigtelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for overtrædelse af hvidvasklovens bestemmelser om overvågning af korrespondentbanker.

Men i dagens aktiehandel hindrer den overskuelige bøde ikke en stigning på 0,3 pct. til 242,40 kr.

Foreningen Norliv, som alle Nordeas godt 330.000 livsforsikrings- og pensionskunder er medlem af, køber yderligere 45 pct. af Nordea-koncernens danske forsikringsselskab. Det oplyste storbanken torsdag morgen.

Købet sker til 472 mio. euro, 3,5 mia. kr., og værdisætter dermed hele Nordea Liv & Pensions danske forretning til 7,8 mia. kr. Den nordiske bankaktie presses 0,5 pct. til 75,10 kr.

TAL FRA AARSLEFF OG LUXOR

Entreprenørselskabet Per Aarsleff, der falder 0,8 pct. til 180 kr., og investeringsselskabet Luxor, der stiger 0,7 pct. til 425 kr., fremlægger begge regnskaber i løbet af torsdagen.

Entreprenørselskabet venter i 2016/17 en vækst på omkring 6 pct. og et EBIT på 375 mio. kr., mens investeringsselskabet ser en basisindtjening i niveauet 25 mio. kr. for 2016/2017.