Aktier: Vestas' ordreboom fortsætter og sender aktien til tops

Det ser ud til, at otte dage med stigninger på det danske aktiemarked skal stoppe onsdag, selv om der har været positive toner fra Vestas.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Vindmølleproducenten fortsætter med at høste ordrer, og 2016 kan blive det bedste "ordreår" nogensinde for selskabet.

Det danske eliteindeks for aktier - C20 Cap - ligger med et fald på 0,1 pct. i indeks 1013,92 onsdag middag.

»Der er stille på markedet. Omsætningen er dog højere end tirsdag, men fortsat meget lav, og det er det samme billede, vi ser over hele Europa,« siger afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.

»Det afspejler sig også i, at bevægelserne er ganske små på markedet,« påpeger han.

VESTAS FÅR TRE ORDRER

Vestas har onsdag morgen offentliggjort fire ordrer ordrer. Dels tre ordrer i USA på henholdsvis 200, 48 og 43 megawatt (MW), hvor aftalerne adskiller sig fra normale ordrer ved at være bestillinger på vindmøllekomponenter.

Ordrerne er ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, konstrueret på den måde, fordi det giver kunderne mulighed for at få del i skatteordningen PTC, der giver rabat på vindenergi.

PTC-ordningen bliver nedtrappet fra årsskiftet, men kunderne - som typisk er vindparkudviklere - kan stadig få fuld støtte, hvis de inden årsskiftet har afholdt omkring 10 pct. af udgifterne til et projekt. Derudover har selskabet vundet en ordre på 59 MW i Honduras.

Vestas' samlede annoncerede ordreindgang for 2016 lyder på 8344 MW, og dermed har vindmølleproducenten mulighed for at få det bedste år nogensinde.

I 2015 lød ordreindgangen på 8943 MW, men ud over at Vestas stadig har et par dage af 2016 til at få yderligere ordrer, plejer selskabet også at have en bunke uannoncerede ordrer, som først bliver offentliggjort i forbindelse med næste regnskab - til marts.

Vestas-aktien troner i toppen af C20 med en stigning på knap 1 pct. til 445,40 kr. - forfulgt af Novozymes, der stiger 0,8 pct. til 244,10 kr. - uden selskabsspecifikt nyt.

Nets derimod danner bundprop. Finans har beskrevet, hvordan flere af betalingsselskabets største kunder er klar til lukke ærkerivalen, Mobilepay, ind for at lægge pres på indtjeningsmaskinen Betalingsservice. Nets-aktien falder 1,6 pct. til 124,05 kr.

»Der er sikkert også noget skattemæssigt i faldet. Der kan jo ikke være mange, der har gevinst på Nets-aktien,« forklarer Ole Kjær Jensen.

Nets-aktien blev introduceret til kurs 150 kr.

Lundbeck fortsætter opturen i kølvandet på topchef Kåre Schultz udtalelser om udsigterne for næste år tirsdag. Aktien stiger 0,5 pct. til 286,20 kr. efter torsdag at være steget 2,7 pct.

FORSIKRINGSAKTIER IKKE STORMRAMT

Forsikringsaktierne er fortsat ikke stormramt i voldsom grad. Indtil videre ser det relativt fredeligt ud. De tre børsnoterede melder alle om omkring 600 anmeldte skader fra stormen Urd.

Tryg-aktien falder 0,5 pct. til 127,50 kr., og Topdanmark sætter sig 0,6 pct. til 180,30 kr. Alm. Brand, der også driver bankvirksomhed, ligger uændret i 53,50 kr.

Og uden for eliteindekset er medicoselskabet Ambu i søgelyset. Det skyldes, at det uafhængige London-baserede analysefirma The Analyst i en rapport anbefaler investorer at sætte deres penge på et kursfald i aktien på op mod 30 pct., skriver Finans.

Ambu-aktien falder 2,3 pct. til 279,50 kr. - aktien er dog i år steget 34 pct.