Aktier: Vestas og TDC stjal rampelyset i grønt marked

Vestas og TDC var onsdagens vindere på et positivt dansk aktiemarked, da begge selskaber fik gode nyheder i henholdsvis USA og Danmark.

Aktiemarkedet var også generelt set præget af optimisme frem mod rentemødet i den amerikanske centralbank, som bliver afrundet onsdag aften, og hvor der formentlig kommer den første renteforhøjelse i omkring ni år.

C20 Cap-indekset steg 0,4 pct. til 1013,39, hvilket nogenlunde fulgte udviklingen rundt om i Europa, hvor der også var opløftet stemning at spore på tværs af kontinentet.

I Danmark kunne Vestas-aktionærerne glæde sig over godt nyt fra USA, hvor skatterabatordningen PTC ser ud til at blive forlænget med fem år frem til 2020, hvorefter den udfases.

Repræsentanternes Hus planlægger torsdag at stemme for et forslag, der blandt vil forlænge skattestøtten til vind- og solkraft torsdag ifølge Bloomberg News.

- En femårig forlængelse vil være rigtig positiv, fordi det giver bedre fleksibilitet for Vestas' kunder i forhold til deres planlægning, end hvis det for eksempel bare havde været en etårig forlængelse, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver i Nordea.

- Der er stadig en vis usikkerhed, da det ikke er vedtaget, så der kan godt nå at komme en positiv reaktion, hvis det bliver endeligt vedtaget, siger han.

Vestas kunne ud over den amerikanske nyhed også glæde sig over en havvindmølleordre på 330 megawatt (MW) i Storbritannien, hvor det danske energiselskab Dong er kunden. Ordren er tilfaldet MHI Vestas, som vindmølleproducenten har sammen med japanske Mitsubishi.

Summen af det hele blev modtaget positivt, da Vestas-aktien steg 4,3 pct. til 474,90 kr., hvilket gav en plads øverst i C20 Cap-indekset.

I toppen af C20 havde Vestas selskab af TDC, der kunne glæde sig over, at konkurrenten Telia er hoppet med på bølgen og har hævet priserne på sit billigste mobilabonnement, som TDC også gjorde i starten af måneden.

Telia har endda taget skridtet videre, da priserne er hævet med 20 kr., så det billigste abonnement nu koster 129 kr. om måneden mod 119 kr. hos flere af TDC's brands. Til gengæld har kunderne fået mere i pakkerne i form af ekstra tale og mulighed for at ringe gratis i Norden og Baltikum.

- Vi har ikke fået alle konkurrenterne på banen i forhold til at hæve priserne, men derfor giver det alligevel en positiv reaktion for TDC, at Telia viser sig parat til at hæve priserne, siger Jesper Bamberger.

TDC-aktien sluttede næstøverst i C20 Cap med en stigning på 3,1 pct. til 33,86 kr. Lige efter fulgte Carlsberg-aktien, som steg 3 pct. til 601,50 kr.

I bunden af C20 var der til gengæld et mindre fald til Coloplast, efter at det amerikanske finanshus Jefferies sænkede anbefalingen af aktien til "underperform" fra "hold". Aktien dykkede 1,3 pct. til 537 kr.

I bunden sluttede også A.P. Møller-Mærsk, der - ud over et fald i olieprisen - ikke var fremme med nyt. Aktien dykkede 2,2 pct. til 9010 kr.

Uden for C20 var der onsdag morgen et pænt regnskab fra SAS.

Luftfartsselskabet har haft medvind af en lav oliepris og flere store besparelser, og det forbedrede nettoresultat til et plus på 517 mio. svenske kr. i kvartalet. I samme periode året før havde SAS et minus på 303 mio. svenske kr.

- SAS gør det, de skal. Toplinjen er som forventet ikke det vilde, men bundlinjen er stærk, og SAS viser, at det er god til at spare sig til et større overskud, mens man også får en del medvind fra den lave oliepris, siger Jesper Bamberger fra Nordea.

I det kommende regnskabsår venter SAS et positivt resultat. Flyselskabet kunne onsdag desuden glæde sig over, at EU-Domstolen har droppet en bøde på omkring 500 mio. kr. til SAS i en gammel kartelsag, hvor en lang række selskaber er blevet frikendt.

Dommen kan dog endnu ankes, så SAS tør derfor ikke stikke pengene - som blev hensat for år tilbage - i lommen endnu. Investorerne tog pænt imod onsdagens nyheder. Aktien blev sendt op med 5,8 pct. til 18,20 kr.

Industriselskabet NKT havde nyt på opkøbsfronten, da datterselskabet Nilfisk har kastet 211 mio. kr. efter amerikanske Pressure-Pro, der betegnes som en førende producent af højtryksrensere.

NKT-aktien steg 3,9 pct. til 336,40 kr., men lå også nogenlunde i det niveau inden annonceringen af opkøbet.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk