Aktier: Vestas og TDC i fokus

De globale aktiemarkeder stritter i flere retninger mandag morgen, men at dømme efter aktiefutures tegner det til en lettere positiv åbning på de europæiske aktiebørser. Futures på de store europæiske aktieindeks peger mandag morgen på en plusåbning i størrelsesordenen 0,2-0,5 pct.

Det danske C20 Cap-indeks faldt fredag 0,7 pct. til 978,95, blandt andet efter et kraftigt fald i TDC-aktien efter den droppede fusion af de danske aktiviteter mellem Teliasonera og Telenor. Flere finanshuse har siden sænket kursmålet for TDC-aktien kraftigt, hvilket vil fastholde fokus på aktien i mandagens handel. Derudover kan Vestas få opmærksomhed efter annonceringen af en stor ordre i USA fredag efter børstid.

- Det ser ud som om at vi skal lidt op fra åbningen til trods for en blandet udvikling i Asien. Men det er noget, der hurtigt kan vende. Markedsstemningen har været nervøs i sidste uge, og det venter vi også, at den vil være i denne uge op til resultatet af rentemødet i Federal Reserve på torsdag, siger senioaktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

I Asien er aktiemarkederne slået bak efter skuffende kinesiske nøgletal. Shanghaiindekset falder over 3 pct. og også i Japan falder aktierne - dog mere beskedent med godt 1 pct. Udviklingen står i kontrast til fredagens pæne takter på Wall Street, hvor S&P 500-indekset steg omkring 1 pct. efter dansk børslukketid fredag og samtidig indikeres at ville åbne marginalt højere i eftermiddag at dømme efter futures.

Vestas oplyste fredag aften, at det har fået en stor ordre i USA på 200 megawatt til projektet Coutenay. Ordren er på 100 møller af typen V100-2,0 megawatt, som ventes idriftsat i slutningen af fjerde kvartal af 2016. Kontrakten omfatter levering, funderingsarbejde, installation og idriftsættelse af møllerne samt en treårig serviceaftale af typen AOM 4000.

- Ordreannonceringen fra USA kommer som en god og kærkommen nyhed, efter at vi fik en lidt dårlig nyhed i sidste uge med, at myndighederne afviste godkendelse af en stor britisk havvindmøllepark, siger Jesper Bamberger.

Fredag faldt Vestas-aktien 1,0 pct. til 354,40 kr.

- Derudover vil der fortsat være fokus på TDC. Analytikerne står næsten i kø for at skulle nedjustere deres kursmål efter den dårlige nyhed om, at Teleliasonera og Telenor dropper at fusionere deres danske forretninger, siger Bamberger.

Nordea gentager anbefalingen ”sælg” nu med et kursmål på 33 kr. mod tidligere 45 kr.

- Vi frygter, at udbytterne til TDC-aktionærerne bliver skåret ned, og det er jo gift for en aktie som TDC, som er en udbytteaktie. Vi mener også at forventningerne i markedet er for høje, og at sammenlægningen ikke bliver til noget gør bare, at den benhårde konkurrence på det danske mobilmarked kommer til at fortsætte, siger Jesper Bamberger.

Bank of America har reageret ved at sænke anbefalingen af TDC-aktien til "neutral" fra "køb". Det japanske børshus Nomura har ifølge Reuters endvidere sænket sin anbefaling af den europæiske telesektor og skåret kursmålet for TDC til 42 fra 46.

Også amerikanske Morgan Stanley har skåret kursmålet på den danske teleaktie til 46 fra 52. Anbefalingen er uændret ”overvægt”. TDC var fredagens helt store taber med et fald på 7,7 pct. til 37,48 kr.

Zealand Pharma kan glæde sig over, at partneren Sanofi har taget endnu et stort skridt mod indsendelsen af registreringsansøgning for diabetesmidlet Lixilan i USA og Europa. Det er sket med endnu et succesrigt fase 3-studie. Registreringsansøgningen ventes fortsat indsendt i fjerde kvartal i USA samt i første kvartal i Europa. Fredag faldt Zealand Pharmas aktie med 0,8 pct. til 122 kr.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk