Aktier: Vestas og Mærsk tager teten

Plusserne har som ventet fået tag i det danske aktiemarked fredag morgen, hvor Vestas og A.P. Møller-Mærsk skyder i vejret i takt med, at olieprisen retter sig.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Samtidig er investorerne sultne efter aktier, efter pæne stigninger i USA torsdag og en rentenedsættelse i Japan, der højest overraskende har indført negativ indskudsrente, ligesom vi kender det fra Eurozonen og Danmark.

- Jeg tror, at det, der har sat gang i markedet, er rentenedsættelsen i Japan. Det var lidt uventet. Nu har vi igen en centralbank på banen klar til at hjælpe, ligesom vi så onsdag, hvor den amerikanske centralbank virkede parat til at lette foden fra speederen (udskyde renteforhøjelser, red), sagde senioraktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger inden åbningen til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset stiger med 1,6 pct. til 991,03 efter et kvarters handel.

Vestas anfører fremgangen med en stigning på 4 pct. til 452,30. Nordamerikas største vindparkejer, Nextera, forudser en kraftig vækst på det amerikanske vindmøllemarked de kommende år, efter at Kongressen i december vedtog en femårig forlængelse af den amerikanske støtteordning, Production Tax Credit, og den såkaldte såkaldte ITC-tilskudsordning.

På en telekonference torsdag meddelte repræsentanter fra Nextera, at de venter, at USA vil opsætte omkring 13-15 gigawatt ny vind- og solenergi hvert år i perioden 2017-2020 sammenlignet med de 8-9 gigawatt, der er blevet opsat gennemsnitligt de seneste år. Det fremgik af Recharge News torsdag.

Også A.P. Møller-Mærsk viser gode takter og stiger 3 pct. til 8690 kr. målt på A-aktien. Prisen på en tønde nordsøolie er kravlet yderligere i vejret med 2,2 pct. til 34,62 dollar. Prisstigningerne kommer efter torsdagens nu dementerede rygter om, at Saudi-Arabien har accepteret produktionsreduktioner hos de olieeksporterende lande, Opec.

B-aktien i Mærsk steg torsdag med 2,1 pct. til 8550 kr. Fredag blev det oplyst at rateudviklingen for containerruterne ud af Kina - en statistik som nogle gange får Mærsk-aktierne til at gynge - fald 3,9 pct.

Markedsdeltagerne har fredag tillige fået en masse ændrede kursmål og anbefalinger at tygge på.

Blandt de positive islæt er HSBC's løftede kursmål for aktien i Pandora, der nu ventes at have kurs mod 1025 kr. mod tidligere 920 kr. Smykkekoncernens aktie steg torsdag med 1,5 pct. til 894,50 kr.

Mere negative anbefalinger har ramt høreapparatselskaberne GN Store Nord og William Demant. HSBC har sænket anbefalingen af William Demant til "reducer" fra "hold", mens kursmålet for GN er trimmet med 15 kr. til 150. Det berettiger dog uændret til anbefalingen "køb" af GN, hvis lukkekurs torsdag var 126,70 kr., og altså ifølge HSBC's vurdering har et positivt potentiale på 18 pct. GN Store Nord stiger med 1 pct. til 127,90 kr., og William Demant er åbnet 0,4 pct. højere i 598,50 kr.

Blandt de 20 eliteaktier er alene TDC i minus efter et fald på 1,5 pct. til 29,51 kr. Teleaktien er nu bakket 15,6 pct., siden ledelsen præsenterede en ny strategi og varslede lavere udbytter fremover.

Blandt sidepapirerne er Ambu lagt fra land med en gevinst på 4,3 pct. til 207 kr. Selskabet, der tjener sine penge på hospitalsudstyr, leverede før børsens åbningstid et flot regnskab for første kvartal 2015/16, hvor der var stor vækst på både top- og bundlinjen.