Aktier: Vestas og Mærsk lider nye fald og sender C20 i minus

Stockphoto / Iris Fold sammen
Læs mere

Vestas og A.P. Møller-Mærsk har en skidt start på ugen på det danske aktiemarked, hvor de to aktier for tredje dag på stribeer ramt af kursfald, som sender det toneangivende C20 Cap-indeks i minus.

Omkring middagstid falder indekset 0,5 pct. til 1127,08 - det laveste niveau siden midten af maj.

Mærsk-aktien tager bunden med et kursfald på 2,8 pct. til 10.530 kr., og det er ifølge Jyske Bank svage tal for containermarkedet, der presser kursen, som siden regnskabet i sidste uge er dykket 12,8 pct.

Banken har mandag gentaget sin salgsanbefaling og skåret kursmålet med 1000 kr. til 10.700 kr.

»Vi så et overraskende fald i containerraterne i sidste uge. Det er et sæsonmæssigt godt tidspunkt, så derfor er det negativt, at raterne ikke stiger, og det kan indikere, at der fortsat er ubalance på markedet,« siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

VESTAS RAMT AF USIKKERHED

Der er også negativ stemning omkring Vestas-aktien, som har haft det svært siden sidste uges regnskab. Mandag er det kommet frem, at norske DNB har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb", hvilket følger i slipstrømmen af en række andre banker.

Aktien falder 2,1 pct. til 408,10 kr. og er siden torsdagens regnskab dykket 22,6 pct.

»Aktien er fortsat ramt af usikkerhed. Det gælder både ledelsens meldinger om konkurrence og prispres fra regnskabet i sidste uge, og derudover hvorvidt PTC-ordningen bliver beskåret i USA,« siger Martin Munk.

ISS har også haft nogle svære dage efter selskabets regnskab i sidste uge, og mandag falder aktien 1,3 pct. til 245,40 kr., efter at SEB har sænket anbefalingen til "hold" fra "køb".

Der er også pres på FLSmidth-aktien, som falder 1,2 pct. til 380,90 kr. Aktien er mandag blevet hævet til "køb" fra "hold" hos Sydbank.

TDC TRONER I C20

Nordea befinder sig midt i C20-feltet, selv om Danske Bank har sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb", mens Genmab er i et marginalt plus på 0,2 pct. til 1151 kr., i forlængelse af at Handelsbanken har hævet til "akkumuler" fra "reducer".

I den modsatte ende har TDC en god børsdag. Aktien stiger 1,9 pct. til 37,62 kr., efter at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har løftet anbefalingen til "køb" fra "hold".

NKT har oplyst, at det er tæt på at lande en ordre til 130-170 mio. euro, da kabelselskabet er blevet valgt som foretrukken leverandør til det skotske havvindmølleprojekt Moray East. Aktien falder 0,5 pct. til 259,70 kr.

I sidste uge blev der sat punktum for regnskabssæsonen blandt de største selskaber i C20, men der drypper fortsat tal ind fra de små og mellemstore virksomheder i de kommende uger.

Mandag gælder det konglomeratet Schouw, der kommer med regnskab for tredje kvartal. Inden da stiger aktien 1,9 pct. til 642 kr.

/ritzau/FINANS