Aktier: Vestas og Mærsk er frontduo i ellers rød start

De danske aktier gør ikke meget væsen af sig mandag morgen, hvor udsvingene er yderst begrænsede.

Læs mere
Fold sammen

Størstedelen af eliteaktierne i C20 Cap-indekset falder, men ingen aktier bevæger sig med mere end 0,9 pct., og samlet set falder indekset med 0,1 pct. til 1070,15.

Blandt enkeltpapirerne skiller Mærsk og Vestas sig ud i toppen med et par nyheder af positiv karakter, mens Nets fortsat styrer mod den bundrekord, som aktien også havde bud efter gennem hele sidste uge.

Ellers peger pilen lidt i begge retninger, hvis man skal spå om det samlede udfald for dagen.

De amerikanske aktier steg en smule efter dansk lukketid fredag, efter at Janet Yellen, chefen for den amerikanske centralbank, havde luftet kommentarer om, at det formentlig snart er tid til en renteforhøjelse, men samtidig - ifølge markedets tolkning - ikke indikerede stor appetit på flere stramninger.

Mandag morgen falder futures for de amerikanske aktier dog igen - og med mere end aktierne steg efter dansk lukketid fredag, hvilket trækker i den modsatte retning.

I Asien har udviklingen desuden været blandet med fald i Japan og stigninger i Kina.

MÅSKE KLARHED OM NORDSØAFTALE MANDAG

Rampelys er der fra morgenstunden til A.P. Møller-Mærsk, der i sidste uge kom i fokus, da Berlingske Business skrev, at der var en aftale om Nordsøolien på plads - en historie, der dog senere blev tilbagevist af både Mærsk og staten.

Søndag skrev Finans så, at aftalen er færdigforhandlet og måske kan præsenteres mandag.

Ifølge erhvervsmediet har Mærsks olieforretning, Maersk Oil, indrykket jobannoncer til genopbygningen af det pressede Tyra-felt lørdag, efter at aftalen skulle være blevet godkendt fredag med tilsagn fra Socialdemokratiet.

A.P. Møller-Mærsk har betinget sig nye og bedre skattevilkår fra den danske stat, før selskabet ville investere op mod 30 mia. kr. i en totalrenovering af det vigtige gasfelt.

Fredag endte konglomeratets aktier i bunden af C20 Cap-indekset, efter at nye tal viste, at priserne på containerfragt faldt for syvende uge i træk.

B-aktien i konglomeratet stiger 0,3 pct. til 11.600 kr.

VESTAS ANSÆTTER I JOINT VENTURE

Øverst på kransekagen er vindmølleproducenten Vestas, der opruster på dansk grund i sit joint venture-selskab med japanske Mitsubishi Heavy Industries, MHI Vestas, hvor der ansættes 414 medarbejdere på selskabets to fabrikker i Lindø på Fyn og i Nakskov på Lolland.

- De nye stillinger er en positiv afspejling af markedets øgede interesse i 8 MW-platformen og MHI Vestas generelt, siger Jens Tommerup, chef for MHI Vestas, i en pressemeddelelse.

Med ansættelserne er der næsten tale om en fordobling af bemandingen på de to MHI Vestas-fabrikker, fortæller selskabet.

Vestas-aktien stiger 0,8 pct. til 524,50 kr. fra start mandag.

MINDRE REGNSKABER

Der venter desuden regnskabstal fra Sanistål og United International Enterprises (UIE), som begge serverer årsregnskaber for 2016 i løbet af mandagen.

Inden regnskabet venter Sanistål et driftsoverskud før renter og skat (EBIT) på 110 mio. kr. i 2016, mens UIE sigter efter et nettoresultat - målt på aktionærernes andel - der er væsentligt lavere end i 2015.

Sanistål er startet uændret mandag, mens UIE endnu ikke er handlet.

NETS LANGER UD EFTER BUNDREKORD

Blandt sidepapirerne har Sydbank desuden fået løftet sit kursmål af svenske Handelsbanken til 275 kr. fra 255 kr. Anbefalingen er fortsat "akkumuler".

Sydbank-aktien stiger 0,5 pct. til 251,20 kr. fra start.

Tilbage i C20 Cap falder Nets med 0,9 pct. til 113,30 kr. uden større bagvedliggende nyheder. Holder den kurs dagen ud, vil der være tale om bundrekord målt på lukkeniveauet, der indtil nu er 111,60 kr.

Det laveste niveau overhovedet for aktien, der i september blev børsnoteret til 150 kr., er 109,95 kr. Aktien er faldet fem handelsdage på stribe.