Aktier: Vestas og GN Store Nord topper positivt marked

Vestas topper det danske aktiemarked onsdag middag, hvor investorerne tager positivt mod en tale fra den amerikanske centralbanks chef, der har lovet at normalisere bankens pengepolitik i et behersket tempo.

Foto: Henning Bagger. Vestas.
Læs mere
Fold sammen

Omkring middagstid stiger det danske C20 Cap-indeks 1,1 pct. til 1001,98 og tager dermed en smule revanche fra et mindre fald tirsdag, hvor investorerne var tilbage på deres pladser efter et par fridage i påsken.

Det er i høj grad ord fra Janet Yellen, der er chef for den amerikanske centralbank, tirsdag aften, som trækker markedet op. Det vurderer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

- Det er i vid udstrækning talen fra Yellen, som markederne reagerer på. Det skyldes primært, at flere af hendes kolleger i centralbanken var ude at tale om hurtigere rentestigninger før påske, og det var hun ude at mane lidt til jorden, hvor hun har lovet, at rentestigningerne kommer til at foregå langsomt, siger Otto Friedrichsen.

Reaktionen på finansmarkederne har ellers været en svækket dollar oven på Yellens tale, og det er alt andet lige en skidt ting for europæiske virksomhedernes konkurrenceevne, men alligevel er der fremgang på de store europæiske børser.

- Dollarsvækkelsen er forholdsvis begrænset, og så vil den europæiske økonomi jo nyde godt af fremgang i USA. Så markedet fokuserer nok på, at der er en vis elastik til USA, som gør, at Europa på et tidspunkt vil blive trukket med op af en stærk amerikansk økonomi, siger Otto Friedrichsen.

STØRST FREMGANG TIL VESTAS

Blandt de danske selskaber er der størst fremgang til Vestas, på trods af at vindmølleproducenten onsdag er i fokus med negativt fortegn.

Ifølge dagbladet Børsen har de tyske skattemyndigheder tidligere på året ransaget selskabets kontorer i Tyskland i forbindelse med en mistanke om skatteunddragelse. Vestas afviser dog, at der skulle være foregået noget ulovligt.

Derudover skriver Børsen, at flere topnavne i Vestas er blevet politianmeldt i sagen om den tidligere finansdirektør Henrik Nørremark. Hans chefundersøger mener, at hele sagen blev anmeldt uden grundlag, ligesom Vestas skulle have tilbageholdt beviser.

Trods nyhedsstrømmen stiger Vestas-aktien 3,2 pct. til 472,90 kr. og har i toppen selskab af GN Store Nord-aktien, som stiger 2,2 pct. til 136,70 kr. uden nyheder fremme.

EXIQON FLYVER FREM

Markant større kursbevægelser finder man uden for C20, hvor biotekselskabet Exiqon stiger 38,6 pct. til 17,60 kr.

Stigninger kommen, efter at hollandske Qiagen har gjort klar til at kaste omkring 683 mio. kr. efter sin danske kollega, hvilket svarer til en pris på 18 kr. per aktie og dermed er tæt på onsdagens kurs. Det danske selskabs bestyrelse har anbefalet aktionærerne at sige "ja" til tilbuddet.

Fremgang er der også til entreprenørkoncernen Arkil, der som ventet kom ud af 2015 med svagere indtjening end året før, da selskabet sidste år måtte foretage nedskrivninger på nogle broprojekter på Sjælland.

For 2016 er der dog udsigt til fremgang, da entreprenørkoncernen regner med et overskud før skat på 70-100 mio. kr. mod 52,3 mio. kr. i 2015. Arkil-aktien stiger 6 pct. til 1114 kr.

KURSTÆSK TIL ATLANTIC PETROLEUM

Omvendt er der massive kurstæsk til olieselskabet Atlantic Petroleum, der fra morgenstunden har fremlagt regnskab for 2015, der viste et underskud på 424,2 mio. kr. takket være faldende oliepriser og store nedskrivninger.

Underskuddet betyder, at egenkapitalen viser et minus på over 100 mio. kr.

Selskabet arbejder i øjeblikket på at finde en løsning og har før påske indgået en aftale med selskabet London Oil and Gas, der under visse forudsætninger har indstillet sig på at tilføre midler og aktiver svarende til et beløb på 8 mio. pund. Det er dog usikkert, om der bliver noget tilbage til aktionærerne.

Atlantic Petroleum-aktien falder 24,8 pct. til 11,20 kr., men er stadig oppe med knap 80 pct. for året.

Senere onsdag vil der være regnskab fra malerkoncernen Flügger, plastkoncernen SP Group og Euroinvestor, som blandt andet driver et investorforum af samme navn.