Aktier: Vestas og GN Store Nord anførte C20-fald

Vestas var mandagens store taber i et overordnet lettere negativt marked, hvor den største opmærksomhed atter rettede sig mod de risici, der er forbundet med Grækenlands gældsproblemer.

Novo Nordisk var et af lyspunkterne i C20 Cap-indekset, der trods sværvægterens fremgang dog inkasserede et fald på 0,10 pct. til 1015,39.


- Grækenland ligger stadigvæk og spøger, og alle har lidt fokus på, om der kunne komme noget nyt vedrørende landets gældsproblemer. Det er det, som markedet har attention på nu, men overordnet er det en lidt stille dag, og nyhedsmæssigt er der også kun små nyheder, som ikke engang har været nok til at få aktierne til at reagere, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank til Ritzau Finans.

Vestas fik drøje hug og faldt under relativ pæn omsætning 4,8 pct. til 330 kr., efter at analytikerne hos den amerikanske storbank Citigroup sænkede anbefalingen af aktien til "sælg" fra tidligere "neutral". Det blev begrundet med udsikkerhed om det amerikanske marked på den anden side af 2016 og en anstrengt prisfastsættelse af aktien, som trods mandagens fald er steget 45,7 pct. i 2015.


- Selskabsspecifikt falder øjnene på Vestas. Aktien har haft en god periode, så når et stort finanshus som Citigroup kommer ud med sådan en melding, så bliver den altså ramt af noget gevinsthjemtagning, siger senior aktiehandler Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

GN Store Nord fik også en skidt start på ugen og faldt 3,1 pct. til 142,20 kr. Der var ikke nyt fremme om selskabet, men der var en større salgsordre, som skulle absorberes af markedet.


- Der ligger en stor salgsordre derude fra en stor udenlandsk mægler, som ligger og trykker den ned, konstaterer Mads Zink. ABG Sundal Collier var mandag den klart største sælger i aktien.


I den positive ende af C20 skalaen var Novo Nordisk det store lyspunkt med en stigning på 2,6 pct. til 389,10 kr.


- Novo faldt en del fredag, hvor nogle ændrede vægte i MSCI-indekset ramte nogle enkeltaktier på godt og ondt. Novo skulle drosles ned i MSCI, fordi free float var blevet lidt mindre end ved sidste observering, siger Martin Munk.


Også Mads Zink fra Danske Bank kæder noget af dagens stigning i Novo-aktien sammen med de fald, som den oplevede frem mod børslukketid fredag som følge af de ændrede indeksvægtninger. Mandag kunne samtidig spores en generel positiv tendens blandt de europæiske medicinalaktier, der nød godt af en styrket dollar.

Genmab tiltrak sig også opmærksomhed efter positive nyheder om biotekselskabets potentielle kræftmiddel Daratumumab. I weekenden viste data fra et fase 2-forsøg, offentliggjort på ASCO-konferencen, at næsten 30 pct. af patienterne responderede på produktet. Danske Markets hævede efterfølgende kursmålet for aktien til 700 kr. fra 650 kr. Aktien lå på et tidspunkt mandag til at sætte rekord i 611 kr., men euforien forduftede i løbet af dagen og aktien sluttede blot 0,2 pct. højere i 597,50 kr.


Blandt sidepapirerne var der en solid stigning i aktien i entreprenørkoncern Per Aarsleff, der ifølge Danske Bank har udsigt til en markant vækst i indtjeningen de kommende år. Banken har derfor løftet kursmålet for aktien til 2400 kr. fra 1800 kr. og gentager sin købsanbefaling, efter at selskabet fredag opjusterede sine 2015-forventningerne og landede en ordre hos Banedanmark på 1,8 mia. kr. Aarsleff-aktien steg 7,9 pct. til 2120 kr., hvilket var kursrekord for aktien.