Aktier: Vestas og Genmab i top mens renten fortsatte op

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Efter otte dage med fald lå Genmab onsdag i topfeltet af det danske C20 Cap-indeks efter opløftende salgstal for selskabets kræftmiddel Darzalex. Også Vestas og Pandora var blandt dagens vinderaktier, mens fald i aktier som Lundbeck og Mærsk medvirkede til at sende det danske eliteindeks ned med 0,3 pct. til 1134,01.

På de øvrige børser i Europa pegede aktiepilen overordnet set også ned trods udsigten til en endelig vedtagelse af den amerikanske skattereform. Markedet har dog allerede taget forskud på selve vedtagelsen, mens der siden hen kan komme positive dynamiske effekter af reformen, vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Vestas har været meget i vælten i forløbet med skatteforhandlingerne, som følge af at der i første omgang var lagt op til store forringelser af rammebetingelserne for vindenergi i USA. De skadelige effekter blev siden mere eller mindre taget af bordet, hvilket den seneste uge har givet noget lettelse til aktien, som onsdag steg 1,7 pct. til 435,50 kr.

Genmab var også godt kørende med en stigning på 0,8 pct. til 1031 kr. efter salgstal for Darzalex, som i november nåede et salg på 92,4 mio. dollar på det amerikanske marked mod 90,6 mio. dollar i oktober.

Endvidere fortsatte Pandora sin gode periode med et plus på 0,6 pct. til 649,50 kr., hvilket er det højeste niveau siden starten af september, men dog 30 pct. lavere end ved indgangen til året.

I C25-bunden lå Lundbeck med et fald på 1,7 pct. til 303,20 kr., og Mærsk B endte 1,6 pct. lavere i 10.470 kr. uden selskabsspecifikke nyheder om selskaberne.

Det danske obligationsmarked åbnede onsdag næsten uændret, men i løbet af formiddagen blev tendensen med rentestigninger genoptaget. En tilsvarende tendens kunne ses i de amerikanske renter, der steg ud på eftermiddagen i takt med stigninger i de europæiske statspapirer.

Herhjemme endte renten på den tiårige statsobligation i 0,47 pct. efter en stigning på 3 basispoint. Det kom oven i de 6 basispoint, som den steg tirsdag, hvor blandt andet høgeagtige kommentarer fra det slovakiske ECB-medlem, Jozef Makuch, ifølge Nordea var med til at drive udviklingen.

"Han fremhævede, at centralbankens diskussioner bevæger sig fra et fokus på opkøbsprogrammet frem mod ændringer i styringsrenten," skriver Nordea i en kommentar.

Desuden skal rentestigningerne ses i lyset af udsigten til en positiv økonomisk vitaminindsprøjtning til den amerikanske økonomi fra den amerikanske skattereform.

Dagens nøgletal bød på tal for salget af eksisterende boliger i USA. Det udviklede sig stærkere end ventet i november, da der blev solgt 5,81 mio. boliger ifølge sæsonjusterede, annualiserede tal fra den amerikanske ejendomsmæglerforening.

Ifølge Bloomberg News var der blandt økonomerne ventet et salg på 5,53 mio. boliger.