Aktier: Vestas og Danske Bank trækker i hver sin retning

Danske Bank søger mod bunden og Vestas mod toppen i tirsdagens afventende aktiemarked, hvor C20 Cap-indekset falder 0,3 pct. til 1076,89, og hvor netop storbanken og vindmøllekoncernen synes at være eneste leverandører af betydende selskabsspecifikke nyheder.

Foto: BRENDAN MCDERMID. Arkivfoto: Intet nyt opfattes som dårligt nyt fra det svenske biometriselskab Fingerprint Cards, der tirsdag middag har placeret sig tungt i bunden af det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-aktieindeks.
Læs mere
Fold sammen

Vestas-aktien stiger tirsdag middag 1,0 pct. til 541 kr. med afsæt i en købsanbefaling og et kursmål på 630 kr. fra norske DNB, der har indledt dækning af aktien.

Stigning berettiger til en topplads i indekset sammen med Genmab, der stiger 1,0 pct. til 1462 kr. uden selskabsspecifikke nyheder som katalysator.

BLAKKET DAG FOR BANKER

Mens de europæiske finansaktier generelt ligger tæt på toppen i de europæiske indeks, så synker Danske Bank med et fald på 1,2 pct. til 237,90 kr. mod bunden i det danske eliteindeks.

Onsdag aften kom det frem, at Danske Bank er involveret i en sag om hvidvask af penge i sin estiske afdeling. Det afslører Berlingske Tidende. Banken har i en pressemeddelelse erkendt, at den hverken har haft de fornødne rutiner eller systemer til at opdage eller modarbejde hvidvaskningen.

Men måske er det ikke hele forklaringen på tirsdagens kursfald, mener aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen.

»Det kan ikke udelukkes. Men en ting er, at historien var ude i går aftes, og den tiltrak sig selvfølgelig en masse opmærksomhed. Men jeg tror i højere grad at aktiemarkedet og investorerne forholder sig til, hvordan situationen ser ud i dag. Kan man se en lignende situation på det fremtidige bankmarked ? Og der ser man, at banken har imødegået mange at de fejl, som man erkender var i det tidligere »setup««, vurderer han.

»Når vi ser på Danske Bank specifikt, så skal man også have i baghovedet, at den faktisk har »performet« ganske fornuftigt i år. Danske Bank er oppe med 20 pct., hvor den europæiske banksektor som helhed er oppe med 5 pct.«, påpeger han.

Berlingske skriver, at også Nordea er involveret i sagen. Men Nordea-aktien flytter sig overhovedet ikke tirsdag middag fra mandagens slutpris på 79,45 kr., mens aktien i Jyske Bank falder 0,3 pct. til 369,40 kr.

I bunden af C20 holder Nets-aktien pause efter et par dage i indekstoppen med et fald på 1,5 pct. til 110,40 kr. sammen med Pandora, der falder 1,6 pct. til 764 kr.

AFVENTENDE MARKED

Generelt er det stilstand, der præger tirsdagens aktiemarked. Såvel i udsvingene som i nyhedsstrømmen.

»Et nyhedsfattigt marked, som er afventende, forud for hvad der måtte komme både i forhold til den politiske situation i Europa, men i højere grad også forhold til den finanspolitiske situation i USA«, konstaterer Otto Friedrichsen.

Uden større kurseffekt har Maersk Oil oplyst, at selskabet sammen med samarbejdspartnere fortsætter til anden fase af udviklingen af det norske oliefelt Johan Sverdrup. Feltet menes at indeholde mellem 2 og 3 mia. tønder olie.

Mærsks B-aktien ligger ved middagstid 0,1 pct. højere i 12.050 kr.

BEVÆGELSE I POREBETON

Uden for eliteindekset er der bevægelse i blandt andet porebeton-aktien i H+H. Den stiger 4,5 pct. til 93 kr. i forlængelse af, at Danske Bank har hævet sit kursmål for aktien til 120 kra fra 92 kr., og anbefalingen forbliver »køb«.

»Vi venter, at den positive tendens i indtjeningen vil fortsætte for H+H og forudser indtjeningsvækst på alle markeder, samtidig med at valutamodvinden bør lette væsentligt i 2017«, skriver Danske Bank i et notat.

Forsikringsselskabet Topdanmark har fået sænket sit kursmål til 177 kr. fra 184 kr. af britiske Barclays, skriver Reuters. Finanshuset gentager anbefalingen "ligevægt". Aktien falder 0,1 pct. til 179,10 kr.